Η ανεργία είναι με διαφορά αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους Έλληνες και το θεωρούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας. Ακολουθεί το μεταναστευτικό και ο χώρος της υγείας/περίθαλψης, όπως αποκαλύπτεται από πανελλαδική έρευνα της MRB (διεξαγωγή 17-25 Ιουνίου 2020) σε δείγμα 2000 πολιτών (με δικαίωμα ψήφου) για την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας.
Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι τόσο η οικονομική κατάσταση, όσο και ο κορωνοϊός, δεν είναι στην κορυφαία τριάδα των σημαντικότερων προβλημάτων, αλλά η μεν οικονομία είναι στην τέταρτη θέση, ενώ η πανδημία στην πέμπτη!
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου, οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι το θεωρούν Πολύ/Αρκετά πιθανό σε ποσοστό 66%.
Κεφάλαιο πολιτική
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, στις τάσεις που καταγράφει η MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 18,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει 65,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κλασσικό ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό,οι ερωτώμενοι απάντησαν κατά 45,6% υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, υπέρ ήταν το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23%.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι Αρνητικές κρίσεις (όχι ευνοϊκή γνώμη) για τους δύο, δεν είναι λίγες: 40,8% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 57,4% για τον Αλέξη Τσίπρα. «Πρωταθλητής» σε αυτή την κατηγορία είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, συγκεντρώνοντας το 69,8% της Αρνητικής κρίσης.
Ικανότητα διακυβέρνησης: «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου».
Ανασχηματισμός: «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» το 47,5% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».
Λέξεις: Ο «φόβος» με 49% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Η «ελπίδα» με ποσοστό 41,4% και η «οργή» με 37,3%.
Δείκτες αισιοδοξίας: «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 61,5% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 8,1% απαντά «Πολύ καλή-καλή».
Δεύτερο κύμα κορωνοϊού
Κορωνοϊός, ανησυχία για υγεία, οικονομία, εργασία
Δείκτες αισιοδοξίας: «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 54,6% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,8% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».