Τεράστια διάσταση απόψεων εμφανίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πορισματικές αναφορές των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη για τους δικονομικούς χειρισμούς των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στο σκάνδαλο Novartis, τις οποίες διαβίβασαν την περασμένη εβδομάδα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη.
Εάν ισχύουν όσα έγιναν γνωστά, τότε οι δύο αντιεισαγγελείς μοιάζει να μην συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα σε ό,τι αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Συμφωνούν μόνο στο ότι δεν έχει προκύψει τίποτα ποινικώς κολάσιμο για τους δύο επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.
Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο κ. Σοφουλάκης έκρινε πως δεν έχει προκύψει τίποτα αξιόλογο σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης για την κυρία Τουλουπάκη και επομένως η δικογραφία πρέπει να μπει στο αρχείο. Ο κ. Σοφουλάκης, δηλαδή, «αδειάζει» στο πόρισμά του όσους υποστήριζαν πως οι δικονομικοί χειρισμοί στην υπόθεση Novartis ήταν μεθοδευμένοι στο πλαίσιο πολιτικής σκευωρίας.
Από την άλλη, ο κ. Ζαχαρής φέρεται ότι προτείνει την άσκηση ποινικών διώξεων κατά της κυρίας Τουλουπάκη, επειδή διαπίστωσε ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων. Τώρα, βεβαίως, πώς είναι δυνατόν ο κ. Ζαχαρής να προτείνει την άσκηση ποινικών διώξεων κατά της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, αλλά να αθωώνει τους δύο επίκουρους εισαγγελείς, οι οποίοι στην κατάθεσή τους είχαν δικαιώσει τους χειρισμούς της, αυτό παραμένει ακόμη ένα μεγάλο ερώτημα.
Διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα
Σε κάθε περίπτωση είναι πρωτοφανές να διαμορφώνονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες, εισαγγελικές απόψεις για το ίδιο θέμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απόφαση από τη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει ακόμη. Είναι, επίσης, πρωτοφανές δύο εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να διαβιβάζουν τα πορίσματά τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να αποφασιστεί εκεί εάν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις ή αν θα αρχειοθετηθεί η υπόθεση. Οι δικονομικοί χειρισμοί από δω και πέρα μοιάζουν δύσκολοι. Σύντομα θα φανεί ποιον δρόμο θα ακολουθήσει ο κ. Ιωαννίδης.
Το μεγάλο παράδοξο, ωστόσο, είναι πως μέσα στην εβδομάδα η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής θα παραδώσει το πόρισμά της στον πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο θα ζητά την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Από τη στιγμή, όμως, που εκκρεμεί η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και από τη στιγμή που ένα από τα δύο εισαγγελικά πορίσματα είναι αθωωτικό, πώς είναι δυνατόν να σταθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής; Εάν οι εισαγγελείς δεν έχουν ποινικές ευθύνες, εάν δηλαδή δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, τότε σε τι ακριβώς είναι ηθικός αυτουργός ο κ. Παπαγγελόπουλος;
Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»