Με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος έβαλε τέλος και επισήμως στη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του μαχητικού F35. O Τράμπ ζητά από τους Τούρκους να πάρουν το σύστημα αεράμυνας PATRIOT, αν θέλουν να πάρουν τα F35.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με μια ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να μάθει για τις προηγμένες δυνατότητές του.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονταν ενεργά με την Τουρκία για την παροχή λύσεων εναέριας άμυνας για να καλύψουν τις νόμιμες ανάγκες της αεροπορικής άμυνας και αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσφορές για να μετακινήσει την Τουρκία στο μπροστινό μέρος της γραμμής για να λάβει το σύστημα αεράμυνας PATRIOT.
White House slams #Turkey‘s decision to accept the S-400 air defense system from #Russia
“The F-35 cannot coexist with a Russian intelligence collection platform that will be used to learn about its advanced capabilities” per @PressSec ” pic.twitter.com/rHMxHrdrgb
— Jeff Seldin (@jseldin) 17 Ιουλίου 2019
Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ για πάνω από 65 χρόνια, αλλά η αποδοχή του S-400 υπονομεύει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για να απομακρυνθούν από τα ρωσικά συστήματα. Αυτό θα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην τουρκική διαλειτουργικότητα με τη Συμμαχία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να εκτιμούν τις στρατηγικές μας σχέσεις με την Τουρκία.
Ως συμμάχους του ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στα F-35. Η στρατιωτική σχέση μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτενώς με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση των περιορισμών που οφείλονται στην παρουσία του συστήματος S-400 στην Τουρκία».
Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση, πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν τη χώρα στις 31 Ιουλίου 2019
Η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας με αρμοδιότητα στις αμυντικές προμήθειες Ellen Lord δήλωσε αναφερόμενη στην απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 ότι αυτή θα έχει μικρή έως ελάχιστη επίπτωση στην παραγωγή του αεροσκάφους.
Ακόμη, η ίδια είπε ότι η Τουρκία χάνει πλέον έργο ύψους 9 δισ.$, που θα της αναλογούσε εάν παρέμενε στο stealth μαχητικό.
Τώρα ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Άγκυρας.