Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς από μέρα σε μέρα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές. Όπως όλα δείχνουν, οι βάσεις θα κινηθούν φέτος καθοδικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με τους ειδικούς να λένε πως ιστορική βουτιά θα κάνουν οι ιατρικές σχολές.
Το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις από την Παρασκευή ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δίνοντας τέλος στις ώρες αγωνίας που περνούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, φέτος οκτώ στους 10 υποψηφίους θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σχολή, καθώς περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις. Επίσης, προβλέπεται πτώση των βάσεων, στην οποία παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, όπως οι βαθμολογίες, η μείωση του αριθμού των αριστούχων με περισσότερα από 18.000 μόρια που έχει παρατηρηθεί φέτος και το γεγονός ότι το 45% των υποψηφίων έχει συγκεντρώσει ως 10.000 μόρια, δηλαδή κάτω από τη βάση.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έπειτα από αρκετά χρόνια οι ιατρικές σχολές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικούν την εισαγωγή τους σε αυτές είναι λίγο περισσότεροι από χίλιοι.
Επιδόσεις
Αναμένεται, επίσης, μικρή πτώση και στις βάσεις των σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (Ανθρωπιστικές Επιστήμες). Όπως λένε οι ειδικοί, όσο πιο χαμηλόβαθμη είναι η σχολή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Στην πτώση στο συγκεκριμένο πεδίο συμβάλλουν οι χαμηλές επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία. Όσον αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες), επίσης αναμένεται να έχουν καθοδική πορεία οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Εδώ παίζουν καθοριστικό ρόλο τα γραπτά στη Χημεία, που ήταν κάτω από τη βάση. Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.