Η Παρασκευή ήταν ημέρα ανακούφισης για χιλιάδες μαθητές που έμαθαν για την εισαγωγή τους σε σχολές και Πανεπιστήμια, ανά την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, δύο μαθητές των φυλακών ανηλίκων στον Αυλώνα.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ, σε ανάρτηση του στο facebook, ο διευθυντής του Γυμνασίου και του Λυκείου στο κέντρο κράτησης νέων, Πέτρος Δαμιανός, δύο μαθητές κατάφεραν και πέρασαν φέτος στην πρώτη σχολή της επιλογής τους.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Δαμιανός, εμφανώς ενθουσιασμένος, αναγνώρισε την δυσκολία της φετινής χρονιάς, εν μέσω της πανδημίας αλλά και του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 110 θέσεις που υπάρχουν στο κέντρο κράτησης, φέτος υπήρχαν 280.
Ο κ . Δαμιανός εξήγησε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν την κατάσταση, ωστόσο είναι στην ευχέρεια του κάθε μαθητή αν θα προσπαθήσει ή όχι, ενώ εξήγησε ότι οι μαθητές περνούν από συγκεκριμένη διαδικασία.
Όπως εξήγησε, πρέπει αρχικά να γίνει η εγγραφή ηλεκτρονικά, όταν βγει το πρόγραμμα των μαθημάτων και στη συνέχεια οι μαθητές υποβάλουν σχετικό αίτημα στο συμβούλιο της φυλακής, ώστε να μπορεί να βγαίνει μια ώρα πριν και μια ώρα μετά για να μπορέσει να παρακολουθήσει τα μαθήματα.
Τότε, το συμβούλιο αποφασίζει αν ο εκάστοτε μαθητής θα γίνει δεκτός ή όχι. Στο πρώτο σεμινάριο ο μαθητής πρέπει να περάσει τα 3/5 των μαθημάτων του πρώτου εξαμήνου, με όποιον τρόπο μπορέσει και στη συνέχεια θα βγει με το «βραχιολάκι». Αν όμως η φυλακή, αποφασίσει να δεχθεί το σχετικό αίτημα, εκτιμώντας ότι υπάρχει εμπιστοσύνη τότε μπορεί να παρακολουθήσει τη σχολή του, να φεύγει σε συγκεκριμένη ώρα ακολουθώντας το πρόγραμμα και να επιστρέφει στην ώρα του. Αυτό δύναται να γίνει είτε με βραχιολάκι είτε όχι.
Φέτος, όπως είπε ο κ. Δαμιανός, οι μαθητές που έφτασαν έως τις πανελλαδικές ήταν 3 με τους 2 να περνούν με επιτυχία. Ενώ, συνολικά 29 παιδιά έχουν βγει από τα θρανία των φυλακών του Αυλώνα και φοιτούν ή έχουν ήδη πάρει το πτυχίο τους από τα Ελληνικά πανεπιστήμια.
Τέλος, ο κ. Δαμιανός εξήγησε ότι στη μετέπειτα πορεία τους, τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί τα παιδιά καλούνται να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Όπως επισήμανε, το στίγμα του πρώην κρατούμενου είναι κάτι που δυσκολεύει την κατάσταση για την εύρεση εργασίας ειδικότερα, στο αντικείμενο που σπούδασε.