Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην έναρξη του δικαστικού έτους στην Τουρκία, για μια ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι το νέο… κοσκινάκι του Τούρκου Προέδρου στις τελευταίες του εμφανίσεις να μας… στολίζει ζευγάρι με τους Γάλλους. Φυσικά το Καστελλόριζο βρέθηκε εκ νέου στο προσκήνιο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί κιόλας για τη στρατικοποίηση του ελληνικού νησιού!
«Η επιδίωξη των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η απόπειρα να μας φυλακίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (σ.σ. Καστελλόριζο) είναι η σαφέστερη έκφραση της αδικίας. Οι προσπάθειες εκμετάλλευσης πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάθε χώρα γύρω της έχει δικαίωμα σε αυτούς τους πόρους, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σύγχρονο αποικισμό», είπε αρχικά ο Ερντογάν.
Και συνέχισε με τα υπονοούμενα για Ελλάδα και Γαλλία: «Σε όλη την ιστορία, τη μεγαλύτερη αδικία κάνουν εκείνοι που προσπαθούν να εκπληρώσουν τις δικές τους μυστικές φιλοδοξίες σε βάρος ενός κράτους που υπήρχε πάντα, κρυμμένοι πίσω από άλλους. Έχουμε κουραστεί από αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο να χρησιμοποιείται μια ανίκανη κυβέρνηση (σ.σ. Ελλάδα) σαν δόλωμα κατά μιας παγκόσμιας υπερδύναμης όπως η Τουρκία. Τα πολιτικά και διπλωματικά λόγια δεν αρκούν για να καλύψουν τις διώξεις που εφαρμόζουν κράτη που θεωρούν τον εαυτό τους μεγάλα και αήττητα (σ.σ. Γαλλία). Η εποχή εκείνων που αποίκησαν κάθε μέρος και σκότωσαν κάθε έθνος τελείωσε».
Το κλου των δηλώσεων Ερντογάν δεν είχε να κάνει με απειλές, αλλά: «Η Τουρκία, ως εκπρόσωπος των κοινών φιλοδοξιών της ανθρωπότητας και των δικαιωμάτων σε κάθε πλατφόρμα, εκφράζει το αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη… Σε κάθε βήμα που κάνουμε, στοχεύουμε στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην ανάπτυξη δικαιωμάτων και ελευθεριών»!
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσάβουσογλου από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Αλγερίας, μίλησε ξανά για την Ελλάδα και το Καστελλόριζο:
«Είμαστε υπέρ του να καθίσουμε στο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο για να μοιραστούμε τους πόρους δίκαια. Εάν η στρατιωτικοποίηση του Καστελλόριζου από την Ελλάδα υπερβαίνει το συμφωνημένο όριο, η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει. Δυνάμεις όπως η αστυνομία, ή η χωροφυλακή μπορούν να διατηρηθούν στο νησί για εσωτερική ασφάλεια χωρίς βαριά όπλα, αλλά αυτό είναι επίσης ένα όριο».