Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έδωσε απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το Υπουργείο και την κοινωνία. Αρχικά, για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, τόνισε ότι όσο αυτές δεν εκδικάζονται, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εξακολουθούν να λαμβάνουν προστασία που δεν δικαιούνται και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να εκκαθαριστούν όλες εντός του 2021.
Σχετικά με τη συνεπιμέλεια ανήλικων τέκνων χωρισμένων γονιών, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις και να αναμορφωθεί το οικογενειακό δίκαιο. Επίσης, αναφερόμενος στα fake news και το πλαίσιο νόμου, επεσήμανε πως αυτό προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.
«Έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες και μάλιστα ταχύτατα», ήταν το σχόλιό του για την ελληνική πολιτεία και τις αποζημιώσεις στην υπόθεση της Novartis.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Υπουργός
Για τον νόμο Κατσέλη και τις εκκρεμείς υποθέσεις:
«Για να γίνει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών υποθέσεων εντός του 2021, θα ενισχυθούν τα Ειρηνοδικεία όπου παρατηρείται πρόβλημα. Στόχος είναι να αρθεί μια αδικία όπου κάποιοι, χωρίς να το δικαιούνται προστατεύονταν από τον νόμο Κατσέλη, ενώ κάποιοι άλλοι που ήθελαν να απεγκλωβιστούν οριστικά από την υπερχρέωση, παραμένουν εγκλωβισμένοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Σήμερα, υπάρχουν χιλιάδες αδύναμοι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να λάβουν οριστικά την προστασία του νόμου Κατσέλη που δικαιούνται. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις του ν. Κατσέλη, ενώ δεν δικαιούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς των ευνοϊκών ρυθμίσεων. Αφού δεν εκδικάζονται οι υποθέσεις, εξακολουθούν να λαμβάνουν αυτή την προστασία, χωρίς να τη δικαιούνται. Υπάρχουν αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ενδεχομένως και πριν το 2015 και έχουν προσδιοριστεί μέχρι το 2032.
Εμείς ουσιαστικά επιχειρούμε κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε τρεις βασικούς άξονες οι οποίοι είναι:
1. να γίνει εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης
2. ο επαναπροδιορισμός να πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ούτως ώστε να εξοικονομηθούν δαπάνες και να επιτευχθεί επίσπευση της διαδικασίας
3. να εφαρμόσουμε ένα δικονομικό πρότυπο που προσιδιάζει στην νέα τακτική διαδικασία του ν.4335/2015, δίνοντας τη δυνατότητα κάμψης της προφορικής διαδικασίας, αλλά ο ειρηνοδίκης να μπορεί να ζητά προφορική διαδικασία, όταν το κρίνει αναγκαίο».
Για τη τη συνεπιμέλεια γονέων:
«Το θέμα του οικογενειακού δικαίου είναι ένα από τα ζητήματα που μας απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Από τις αρχές Μαρτίου έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία τουλάχιστον με βάση το χρονοδιάγραμμα εντός του Σεπτεμβρίου θα παραδώσει το πόρισμά της. Θα μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ενδιαφερόμενους και τα πολιτικά κόμματα. Είναι η στιγμή να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις, να αναμορφώσουμε το οικογενειακό δίκαιο. Τουλάχιστον, να άρουμε μια τραγική πραγματικότητα που αφορά κυρίως στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Νομίζω μια σοβαρή ευνομούμενη πολιτεία δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια για τέτοιου τύπου συμπεριφορές που πληγώνουν τον ψυχισμό του παιδιού και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και στον άλλο γονέα. Εμείς θα πάμε να νομοθετήσουμε με βάση το συμφέρον του παιδιού» και εκτίμησε πως εάν η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εντός του Σεπτεμβρίου τελειώσει, θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση εντός του Οκτωβρίου».
Για τα fake news και το πλαίσιο νόμου:
«Το νομικό πλαίσιο υπάρχει και προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και δημιουργούν δεδομένα μακριά από την πραγματικότητα. Οι δικαστικές αρχές είναι σε εγρήγορση, είναι σε επιφυλακή. Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, οι Έλληνες δικαστές επιτελούν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιλαμβάνονται, εφόσον υπάρχουν τέτοια ζητήματα ή καταγγελίες, και κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική κοινωνία».
Για τον κορωνοϊό και τη διαχείρισή του:
«Με έναν σχεδιασμό ο οποίος προφανώς είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που είχε η κυβέρνηση πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, οφείλουμε να δούμε πως μπορεί η ελληνική κοινωνία να κάνει τα απαραίτητα βήματα, ώστε οι συνέπειες αυτού του φαινομένου που έχει μια παγκόσμια διάσταση, να είναι οι μικρότερες δυνατές. Η προηγούμενη περίοδος με την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων και τον πολύ μικρό αριθμό θανάτων σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες, δείχνει πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, αρκεί όλοι να εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως και η ελληνική κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες».
Για το ασφαλές άνοιγμα των δικαστηρίων:
«Υπάρχει σχετική ΚΥΑ σε ισχύ και προβλέπει όλες τις διαδικασίες με οδηγίες (μέτρα, αποστάσεις, υποχρεωτικότητα της μάσκας κλπ) που υπέδειξε ο ΕΟΔΥ και έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία του χώρου της Δικαιοσύνης. Το επόμενο διάστημα θα δείξουμε την ίδια σοβαρότητα και ευθύνη, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την αρμόδια επιτροπή αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Οι τηλεδιασκέψεις θα ενταθούν, θα υπάρχουν όλα τα ζητήματα που μας πάνε στην εποχή του e- justice. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να προστατευθούν όλοι οι παράγοντες της δίκης».
Για την υπόθεση NOVARTIS και τις κινήσεις για αποζημιώσεις:
«Έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες και μάλιστα, με αντανακλαστικά και ταχύτητες που δεν μας είχε συνηθίσει η ελληνική πολιτεία. Από την πρώτη στιγμή που βγήκε η απόφαση στις ΗΠΑ, κινήθηκε η όποια διαδικασία αφορούσε στην ελληνική πολιτεία. Βεβαίως είναι μια διαδικασία που έχει ως πρώτο πυλώνα το Υπουργείο Οικονομικών. Μέσα από το νομικό συμβούλιο του κράτους έχει γίνει η απαραίτητα διεργασία».
Για τα ελληνοτουρκικά:
«Η γειτονική χώρα δυστυχώς επαναλαμβάνει τον κακό της εαυτό, με μια συμπεριφορά, η οποία έρχεται από το βαθύ παρελθόν. Νομίζω ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιτυχία από την πλευρά της Ελλάδος, της ελληνικής κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού που κατάφερε να πείσει το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και τον αμερικανικό παράγοντα ότι η Ελλάδα έχει το δίκαιο με το μέρος της».