«Καταφέραμε να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού, το οποίο ξεκίνησε περί τα μέσα Ιουλίου», δηλώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Ο έγκριτος επιδημιολόγος τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτο, τέταρτο ή και πέμπτο επιδημικό κύμα, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ωστόσο, όπως είπε, το γεγονός ότι η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάζει για περίπου 20 μέρες μία σταθεροποιητική τάση, του δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων μέσα στο Σεπτέμβρη, «λόγω της επιστροφής των εκδρομέων από τις διακοπές τους, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι θα τηρήσουν τα μέτρα και δεν θα συμβούν περαιτέρω μεταδόσεις».
Παράλληλα, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε ανήσυχος σε ότι αφορά την έκρηξη κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές φιλοξενίας, για τις οποίες όπως, λέει θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται. «Σε ότι αφορά μία κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών και εκεί η ιδιαιτερότητα του πληθυσμού και το γεγονός ότι ζουν πάρα πολλοί σε μικρή έκταση και δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη διασπορά. Αυτό επίσης είναι κάτι που μας ανησυχεί. Η διαφορά σε σχέση με τους οίκους ευγηρίας είναι ότι ο πληθυσμός είναι νεότερος και ευτυχώς δεν θα έχουμε ανάγκη για σοβαρές νοσηλείες ή η θνητότητα θα είναι πολύ μικρότερη».
Όσον αφορά στην πληρότητα των κλινών σε ΜΕΘ, ο κ. Παρασκευής αναφέρει ότι είναι περίπου 30% σε Αττική και Θεσσαλονίκη. «Κάτι το οποίο μας προκαλεί αισιοδοξία, ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα επερχόμενο τρίτο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα, αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, γιατί αν αυξηθεί απότομα και πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων, ανάλογα θα αυξηθούν και τα ποσοστά πληρότητας και θα μειωθεί η δυνατότητα διαχείρισης τους».
Τέλος, ερωτηθείς για τους ασυμπτωματικούς, ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη εκτιμάται ότι είναι περίπου το ¼ των συνολικών κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχουμε γύρω στις 3000 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. Ενδεχομένως τα πραγματικά να είναι τάξης μεγέθους γύρω στις 10.000».