Η πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται μαζί με την έλευση του χειμώνα, άρα και η κίνηση του κόσμου περισσότερο σε κλειστούς χώρους, συν την περίοδο γρίπης, η οποία θα συνδυαστεί με τον κορωνοϊό, δίνουν ένα… εκρηκτικό μείγμα, για το οποίο οι ειδικοί καταγράφουν τις πιθανές «παρενέργειες». Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, ωστόσο υπάρχουν τρία σενάρια», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος και εξήγησε αναφέροντας και το χειρότερο σενάριο:
«Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown».
Όσον αφορά τα άλλα δύο σενάρια, είπε: «Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021».
Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η χρήση μάσκας στα σχολεία και υπήρξαν και την Κυριακή συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες γονέων σε όλη την Ελλάδα για το θέμα. Ο κ.Γώγος σχολίασε αυτό το θέμα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος: «Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση».
Για να καταλήξει: «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».