Μετά την ολική καταστροφή στη Μόρια, πέρα από όλες τις άλλες παραμέτρους, μια ακόμα που ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, είναι η αχρήστευση των εγκαταστάσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Άσυλο. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπήρχαν οι φάκελοι και τα αρχεία της Υπηρεσίας, για όσους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια δικαιούνταν άσυλο.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ενώ όσοι θα έπαιρναν άσυλο θα μπορούσαν να αναχωρήσουν από τη δομή και όσοι δεν έπαιρναν, είτε θα επέστρεφαν στην Τουρκία, ή οικειοθελώς στη χώρα καταγωγής τους, τώρα κανένα ενδεχόμενο εξ αυτών δεν είναι δυνατό, με αποτέλεσμα ο εγκλωβισμός τους στη Λέσβο να είναι δεδομένος.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι πολλές από τις εγκαταστάσεις της στη Μόρια καταστράφηκαν και σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης ζημιάς, οι επιχειρησιακές της δραστηριότητες αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο, ο οργανισμός θα συνεχίσει μερικώς τις επιχειρησιακές του δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στην Παγανή.
Ένα πιθανό σενάριο, είναι να κληθούν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου να ξεκινήσουν από την αρχή την εξέταση των αιτημάτων, κάτι που προφανώς σημαίνει νέα καθυστέρηση, με τους αιτούντες να είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στη Λέσβο.
«Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς. Αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος για το θέμα.
Βέβαια, η επίσημη ενημέρωση που δόθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τα γεγονότα στο ΚΥΤ Μόριας, δεν αναφέρει τίποτα για τα καμένα αρχεία και κάνει απλά μια περιγραφή της κατάστασης:
«Η προχθεσινή πυρκαγιά που ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο ως αντίδραση στα μέτρα καραντίνας λόγω κρουσμάτων είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ. Όμως, δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων. Σήμερα, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Που είναι οι «αγνοούμενοι» με κορωνοϊό;
Ανάμεσα στους εκατοντάδες «αγνοούμενους» μετανάστες και πρόσφυγες ήταν και οι 35 θετικοί στον κορωνοϊό, όπως ενημέρωσε επίσης ο κ.Κουμουτσάκος, με τις ανησυχίες για την υγειονομική διάσταση της κατάστασης να αυξάνονται. Όπως όλα δείχνουν, άλλωστε, η απόφαση για απομόνωση αυτών των ατόμων και των επαφών τους, ήταν η αφορμή για το παρανάλωμα του πυρός στη Μόρια.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η ενημέρωση που υπήρχε ήταν πως εντοπίστηκαν οι 8 από τους 35, με τις προσπάθειες να εστιάζονται στο να μην μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες πόλεις τη Λέσβου.
Στο δρόμο κοιμήθηκαν χιλιάδες γυναικόπαιδα στη Μόρια
Στο δρόμο και στην ύπαιθρο, αγκαλιά με τα παιδιά τους, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν, μετά την μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας, χιλιάδες γυναίκες.
Οι εικόνες που δημοσιεύουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκαλούν γροθιά στο στομάχι! Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδάκια έστρωσαν εκεί που περνούν αυτοκίνητα, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους, καθώς δεν είχαν άλλο μέρος να κοιμηθούν.
Κάτοικοι της Μόριας απέκλεισαν κεντρικό δρόμο του νησιού – Δεν θα επιτρέψουν να ξαναχτιστεί η δομή
Από νωρίς το πρωί κάτοικοι της Μόριας έχουν αποκλείσει τον περιφερειακό δρόμο της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για μια πληροφορία που διακινήθηκε ότι στο ΚΥΤ που καταστράφηκε μεταφέρονται μπουλντόζες για να ξαναχτίσουν τη δομή. Πρόκειται για τον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Καλλονή με τη Μόρια. Οι κάτοικοι, μάλιστα, έχουν τοποθετήσει πέτρες κι άλλα αντικείμενα στο οδόστρωμα, προκειμένου να μην γίνεται εφικτή η μετακίνηση οχημάτων.