Τεράστιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις λιγνιτικές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών.
Ήδη μετά την έγκριση του master plan για την απολιγνιτοποίηση, από την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, παρουσιάστηκε το σχέδιο και ο υπουργός αναφέρθηκε σε 16 εμβληματικές επενδύσεις στις δύο περιοχές, εκτιμώμενου προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ.
Επιπλέον αυτών, από τις 9 Ιουλίου, που «τρέχει» η πρόσκληση υποβολής επενδυτικών προτάσεων στις λιγνιτικές περιοχές, έχουν υποβληθεί συνολικά 66 φάκελοι με επενδυτικές προτάσεις.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή (θερμοκήπια, δενδρώδεις καλλιέργειες, αρδευτικά έργα και δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων), στον τουρισμό (ιαματικός, ποδηλατικός, παραθεριστικές κατοικίες, χιονοδρομικό Βασιλίτσας, πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού), στην υγεία (κέντρο αποκατάστασης), στην κυκλική οικονομία (διαχείριση αποβλήτων, επεξεργασία λυματολάσπης), στην ενέργεια (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, τηλεθέρμανση, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα), στην εκπαίδευση (ανέγερση πανεπιστημιούπολης, σχολή υφαντουργίας, σχολή πράσινης οικονομίας), στις μεταφορές (διαμετακομιστικό κέντρο) κ.λπ.
Οι μεγάλες επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου (ορισμένες αναφέρονται και στη λίστα με τα επενδυτικά σχέδια) είναι οι εξής:
- Δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 2,3 GW (δυτική Μακεδονία), με πρώτο μεγάλο πρότζεκτ προς την κατεύθυνση αυτή είναι η κατασκευή πάρκου ισχύος 230 MW από τον όμιλο ΔΕΗ, επένδυση 133 εκατ. ευρώ,
- ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 0,5 GW στη Μεγαλόπολη, με πρωταγωνίστρια πάλι τη ΔΕΗ,
- άμεση έναρξη κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛ.Π.Ε στην Κοζάνη (επένδυση 130 εκατ. ευρώ),
- μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στη δυτική Μακεδονία (Solaris),
- εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας στη δυτική Μακεδονία (Eunice),
- δημιουργία πρότυπης φαρμακοβιομηχανίας (Μεγαλόπολη),
- ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (δυτική Μακεδονία), ανάπτυξη έξυπνης μονάδας υδροπονίας (Μεγαλόπολη),
- βιομηχανικό πάρκο ηλεκτροκίνησης (δυτική Μακεδονία),
- οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της βόρειας Ιταλίας στη δυτική Μακεδονία,
- πεδίο ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας, με φορέα υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,
- υπερσύγχρονη κλινική φυσικής αποκατάστασης (δυτική Μακεδονία),
- δημιουργία θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Μεγαλόπολη),
- δημιουργία μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης υπολειμμάτων (δυτική Μακεδονία),
- κέντρο επεξεργασίας βιομάζας (δυτική Μακεδονία) και
- δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (Μεγαλόπολη).