Μπορεί και να είναι μία εξαιρετική ακαδημαϊκή εργασία αυτή που έδωσαν στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο πρόεδρός της και πρώην καθηγητής Ιωάννης Λιανός, με τίτλο «Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των ερευνών της Ε.Α. στον υγειονομικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό σχετικά με τον Covid-19».
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Αυτό ας πούμε πως δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς, καθώς δεν διαθέτουμε το ακαδημαϊκό υπόβαθρο περί του δικαίου του Ανταγωνισμού. Όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι η Εθνική Στατιστική Αρχή να δίνει απλά στη δημοσιότητα νούμερα και διαγράμματα. Και σίγουρα ο ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν μπορεί να είναι η διαρκής δημοσίευση πρώτων, ενδιάμεσων, επόμενων και μεθεπόμενων ερευνών. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε ο κ. Λιανός μάς ενημέρωσε μάλιστα πως «η επιτροπή θα προχωρήσει σε περαιτέρω έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών». Κι άλλη έρευνα; Πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει τις έρευνες ο κ. Λιανός προκειμένου να διαπιστώσει εάν εφαρμόστηκαν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές κι εάν οι εταιρίες που προμήθευσαν την αγορά με υγειονομικό και νοσοκομειακό υλικό επέβαλαν τιμές με καρτελικά χαρακτηριστικά; Οταν θα έχει περάσει η υγειονομική κρίση, θα έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο και θα έχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε με τον κορονοϊό;
Απίστευτο σόου
Η αμηχανία του προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής (εάν όχι η αδυναμία του) φάνηκε δυστυχώς από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Σε σχετικά δημοσιεύματα, τον περασμένο Μάρτιο, που καυτηρίαζαν την απουσία από την αγορά κλιμακίων ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, ο κ. Λιανός το μόνο που βρήκε να απαντήσει, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, ήταν πως οι δημοσιογράφοι έχουν απαρχαιωμένες ιδέες περί ελέγχων (!). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι λίγους μήνες νωρίτερα ο ίδιος είχε στείλει, στο πλαίσιο ενός απίστευτου σόου, κλιμάκια 80 ατόμων για να κάνουν ταυτόχρονη έφοδο στις συστημικές τράπεζες και να διερευνήσουν εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει (και μιλάμε για σόου, γιατί οι εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών ήταν ήδη γνωστές στην επιτροπή).
Πιάστηκαν κάποιοι;
Στη συνέχεια, βέβαια, νιώσαμε πως ίσως αντιλήφθηκε τι ακριβώς εννοούσαν τα δημοσιεύματα όταν δημιούργησε την επονομαζόμενη από τον ίδιο «Ομάδα Κρούσης κατά αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών λόγω Covid-19», τα αποτελέσματα από τη δράση της οποίας περιμέναμε να δούμε όλοι με κομμένη την ανάσα. Μέχρι που λάβαμε ακόμη μία ενδιάμεση έρευνα. Το πιο χαριτωμένο είναι πως στο προαναφερθέν δελτίο Τύπου ο κ. Λιανός αναλώνεται -θεαματικά- στο να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, λες και ενδιαφέρεται περισσότερο να επικοινωνήσει με τους πρώην συναδέλφους του/καθηγητές, παρά να ασχοληθεί με την ουσία. Και η ουσία είναι αλλού: Πιάστηκαν κάποιοι με καρτελικού τύπου «γίδα στην πλάτη»; Κι αν ναι, ποιες ενέργειες έκανε η επιτροπή για τη ρύθμιση της αγοράς; Εάν δεν υπάρχει απάντηση σε αυτά, υπάρχει πρόβλημα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ρυθμιστική Αρχή, όχι ακαδημαϊκό «τσάι με συμπάθεια».