Καζάνι που βράζει θυμίζει για μία ακόμα ημέρα η Μόρια, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αρνούνται να εγκατασταθούν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ και την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί με φυλλάδια και ανακοινώσεις να τους πείσει πως με τον τρόπο αυτόν θα αποχωρήσουν γρηγορότερα από το νησί.
«Θέλουμε να φύγετε από τη Λέσβο. Γι’ αυτό και ετοιμάσαμε αυτή τη δομή. Για να περιμένετε με ασφάλεια και να φύγετε με νομιμότητα. Οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου ξεκίνησαν και πάλι κανονικά. Ελάτε να πάρετε μέρος. Κανείς δεν θα φύγει από τη Λέσβο χωρίς να περάσει τις διαδικασίες και να πάρει τα χαρτιά που επιβάλλει ο νόμος. Οσο δεν έρχεστε στη δομή τόσο καθυστερείτε την αποχώρησή σας από το νησί. Χωρίς χαρτιά δεν μπορείτε να ταξιδέψετε πουθενά στην Ελλάδα και την Ευρώπη» επισημαίνεται στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, οι αλλοδαποί, που είναι διασκορπισμένοι στους δρόμους γύρω από τη Μόρια, θα ενημερωθούν και με σχετικό φυλλάδιο που θα είναι γραμμένο στη γλώσσα τους, για την αναγκαία προσέλευσή τους στη δομή του Καρά Τεπέ.
Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας χιλιάδες πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον νέο καταυλισμό και ζητούσαν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα, κρατώντας πανό που έγραφαν «Αζαντί αζαντί» (στα αφγανικά σημαίνει «ελευθερία»).
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαρρεύσει στους αλλοδαπούς διαστρεβλωμένες πληροφορίες περί μη παροχής νερού και τροφής στον νέο καταυλισμό και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αρνούνται να εισέλθουν.
Κορωνοϊός
Την ίδια ώρα, από τους 550 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μπει μέχρι στιγμής στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, 14 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που βρίσκεται στην περιοχή τούς έθεσε σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν.
Σημειώνεται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται οι 35 αλλοδαποί που βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες θετικοί στον Covid-19, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο δημιουργίας εστιών υπερμετάδοσης.
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα χωράφια και τους δρόμους, γύρω από τη Μόρια, αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν στήσει σκηνές σε παλιά, εγκαταλειμμένα εργοστάσια, δημιουργώντας έναν ακόμη άτυπο καταυλισμό και μια νέα υγειονομική «βόμβα», πέρα από αυτήν του κορωνοϊού.