Μία ακόμη εξαιρετική διάκριση για τη χώρα μας, καθώς όχι μόνο είναι η πρώτη φορά που τη θέση του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναλαμβάνει γυναίκα, αλλά αυτή θα είναι και Ελληνίδα: η Μαριαλένα Τσίρλη!
Ειδικότερα, η Μαριαλένα Τσίρλη, η οποία διαδέχεται τον Roderick Liddell, εκλέχθηκε από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Γραμματέας του ΕΔΔΑ στις 7 Σεπτεμβρίου για πενταετή θητεία, η οποία ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου του 2020. Θα προΐσταται περίπου 640 υπαλλήλων του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και λειτουργία της Γραμματείας, ενώ παράλληλα θα βοηθά τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου και τους υπόλοιπους δικαστές στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Η κα Τσίρλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (1991) και διδακτορικού τίτλου (1994) από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
Τον Μάρτιο του 1994, μετά από διαγωνισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο, ξεκίνησε να εργάζεται ως νομικός στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Μετά την κατάργηση της Επιτροπής το 1998 με τη θέση σε ισχύ του 11ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, συνέχισε να εργάζεται στο νέο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το 2004, προήχθη σε Προϊσταμένη του ελληνικού Τμήματος. Χειρίστηκε ως εισηγήτρια πολλές σημαντικές υποθέσεις που είχαν διεθνές και εθνικό αντίκτυπο αλλά και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νομολογίας του Δικαστηρίου, όπως υποθέσεις θρησκευτικής ελευθερίας, προστασίας της ιδιοκτησίας, συνθηκών κράτησης, κ.α.
Αναπληρωτής Γραμματέας
Το 2010 προήχθη σε Αναπληρώτρια Γραμματέα Τμήματος, το 2016 σε Γραμματέα Τμήματος και τον Ιούνιο του 2019 εξελέγη από την Ολομέλεια του Δικαστηρίου Αναπληρωτής Γραμματέας του Δικαστηρίου του Στρασβούργου.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις που αφορούσαν την ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη λειτουργία του Δικαστηρίου και έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα της σε διάφορα νομικά περιοδικά που έχουν συμβάλει στην ερμηνεία της ΕΣΔΑ, στη διάδοση της νομολογίας του Δικαστηρίου και στη κατανόηση της λειτουργίας του.
Οι ομιλίες και τα άρθρα της αποτυπώνουν βαθιά γνώση της Σύμβασης, της λειτουργίας του Δικαστηρίου και αντανακλούν καθαρή και πρωτότυπη σκέψη.
(πηγή: www.echrcaselaw.gr)