Προβληματισμός και εκνευρισμός από τους επιστήμονες για τα «light» μέτρα κατά της πανδημίας που… υιοθέτησε ο πρωθυπουργός

Must Read

«Οι δύσκολοι καιροί, απαιτούν δύσκολες αποφάσεις και θαρραλέους ηγέτες»! Κάπως έτσι όριζαν την αποφασιστικότητα, τους προηγούμενους αιώνες όταν οι εποχές απαιτούσαν σκληρά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν κρίσεις που δεν είχε ζήσει ξανά ο πλανήτης…

Μια  τέτοια εποχή αντιμετωπίζει τώρα ο πλανήτης και φυσικά η χώρα μας που δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάσει χρόνο και να διαχειριστεί την πρωτοφανή κρίση με μέτρα-ασπιρίνες.

Τα κρούσματα -ειδικά στην Αττική- έχουν ξεφύγει (είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι) με την πολιτική ηγεσία αλλά και την επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό και τους λοιμοξιολόγους να κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο και ότι πρέπει να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά και πιθανότατα σκληρά ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Χθες το απόγευμα το πανελλήνιο κρεμόταν από τα χείλη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Δευτέρα το πρωί.

Αυτά είναι:

  • Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
  • Ανώτατο όριο 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειoνομικού ενδιαφέροντος)
  • Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες -π.χ. μετανάστες- σε ξενοδοχεία καραντίνας
  • Υποχρεωτική τηλεργασία για εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να τελεστούν εξ αποστάσεως. Μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα: στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
  • Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
  • Σαρωτικοί έλεγχοι σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους. Δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας -π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

Είναι όμως αρκετά;

Οι επιστήμονες παρά τις προτάσεις που έκαναν (απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, κλείσιμο πάρκων και άλλων δημόσιων χώρων όπου μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτος ο συνωστισμός, ακόμα και -όπου είναι δυνατόν- τηλεργασία στο 100% επιχειρήσεων και υπηρεσιών του δημοσίου), άκουσαν με έκπληξη μια πρώτη φάση μέτρων που σίγουρα δεν είναι αρκετά.

Τι συνέβη; Γιατί ο πρωθυπουργός, ενώ στην πρώτη φάση της πανδημίας έδειξε αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητα, τώρα έκανε πίσω γυρίζοντας την πλάτη στο «η οικονομία δεν αντέχει, αλλά η υγεία προέχει»;

Μήπως επέλεξε την οικονομία και το πολιτικό κόστος έναντι της υγείας με τη λογική του «ας πάρουμε τώρα μερικά μέτρα και βλέπουμε μετά από 10-15 ημέρες»;

Το newsbreak.gr μίλησε με λοιμοξιολόγο ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά:

«Απορώ… περπατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί! Έπρεπε να είχαμε πάρει πολύ πιο σκληρά μέτρα, που σίγουρα θα δυσαρεστούσαν κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών και τους πολίτες, αλλά δεν γίνεται αλλιώς» δήλωσε φανερά ανήσυχος και συνέχισε:

«Πώς να το εξηγήσω: είναι σαν να έχεις ένα σάπιο δόντι, να βάζεις ούζο και να νομίζεις ότι θα γίνεις καλά. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά! Και δεν είμαι μόνο εγώ. Χθες επικοινώνησα με κάποιους συναδέλφους και μου είπαν το ίδιο πράγμα. Και το χειρότερο είναι ότι αν δεν είμαστε τυχεροί θα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε… Αυτή η προτόγνωρη κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη της και στο “βλέπουμε πως θα πάει” γιατί ξέρουμε πως θα πάει και το σενάριο είναι εφιαλτικό».

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Πέρα από τους επιστήμονες όμως, προβληματισμός υπάρχει και μέσα στην κυβέρνηση μια και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πρότειναν περισσότερα μέτρα ώστε να ανακοπεί ο καλπασμός της πανδημίας. Και όσο και αν γνωρίζουν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός όσον αφορά στην παρακολούθηση τήρησης των μέτρων αλλά και στην οικονομική υποστήριξή τους, κάποιες ψύχραιμες φωνές επέμειναν στα σκληρότερα μέτρα για να τελειώνουμε μια και καλή (όσο αυτό είναι δυνατόν) με τον κορωνοϊό.

Όμως μήπως η πρόληψη είναι σημαντικότερη και πιο αποτελεσματική από την (κατόπιν εορτής) προσπάθεια θεραπείας…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This