Ο πρώτος Έλληνας πιλότος που είχε την ευκαιρία να πετάξει με το κορυφαίο μαχητικό της γαλλικής αεροπορίας, το Dassault Rafale, το οποίο αναμένεται να αποκτήσει σύντομα η Ελλάδα, είναι ο απόστρατος Ίκαρος Στέφανος Καραβίδας, που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εργάζεται ως εκπαιδευτής πτήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Αμπού Ντάμπι.
Υπηρέτησε 20 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία και πριν από την αποστρατεία του ήταν πιλότος μαχητικών με περισσότερες από 2.000 ώρες πτήσης με αεροσκάφη σε πολεμικές μοίρες πρώτης γραμμής, όπως η Μοίρα 330, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια υπηρέτησε στα αεροπλάνα F-16 Block 52+ Advanced στην αεροπορική βάση του Αράξου και στην 335η Μοίρα.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM ο κ. Καραβίδας μίλησε για τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες ζουν οι Έλληνες ιπτάμενοι.
«Είναι τα άτομα που πρέπει να διάγουν τη ζωή τους με τη φιλοσοφία ενός κοσμοκαλόγερου» επισήμανε και έκανε λόγο για το σύστημα αεροπορικού ελέγχου της Ελληνικής Αεροπορίας, το οποίο βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό ικανότητας, που «οποιαδήποτε μεγάλη αεροπορία θα ζήλευε τους χρόνους και τις αντιδράσεις της» στον τομέα.
«Οι Έλληνες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι, να είναι υπερήφανοι, δεν είναι μια δουλειά, δεν είναι ένα επάγγελμα, είναι ένα μεράκι και μια λατρεία. Οι Έλληνες ιπτάμενοι, όπως και γενικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανεξαρτήτως βαθμού, είναι επαγγελματίες και υπάρχει το ηθικό και το φρόνημα για τη νίκη».
Όσον αφορά το μαχητικό Dassault Rafale της γαλλικής αεροπορίας, ο απόστρατος ιπτάμενος εξήγησε:
«Έχω πετάξει στην πίσω θέση ενός τέτοιου γαλλικού μαχητικού. Θα πρέπει να τονίσω πως οι ειδικοί στο συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος είναι μόνο οι χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό το συγκεκριμένο αεροσκάφος, μαχητικό τέταρτης γενιάς, μπορεί τόσο στον αγώνα αέρος – αέρος όσο και αέρος – εδάφους να επιτύχει πολλαπλάσια ικανότητα σε σχέση με τα μαχητικά τρίτης γενιάς, όπως είναι τα F-16».