Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, νοσοκομειακοί χώροι, εγκαταστάσεις και κλίνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διατίθενται για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με covid-19, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορωνοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και τη διαθεσιμότητα των νοσοκομείων αναφοράς.
Επίσης, καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορωνοϊό από αυτές τις κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας, σε άλλες δημόσιες δομές. Όπως προβλέπει σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, «δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια – κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ».
Εξάλλου, σε περίπτωση συνέχισης της νοσηλείας των διακομισθέντων ασθενών σε ΜΕΘ ιδιωτικών θεραπευτηρίων κλινικών σε απλό θάλαμο νοσηλείας, εκείνοι μεταφέρονται εκ νέου στις δομές του ΕΣΥ, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.
Στην ΚΥΑ επίσης καταγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών από το Δημόσιο.
Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση κλινών ΜΕΘ
Η ίδια ΚΥΑ προβλέπει και ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση των υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως».
Όσον αφορά την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΥΑ θα γίνει με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού.
Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την υπ’ αρ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
(πηγή: ΑΠΕ, φωτό: αρχείο)