Το ένα μετά το άλλο αγόραζαν οι Έλληνες τα βιβλία, σε ηλεκτρονική μορφή, εν μέσω της καραντίνας, σύμφωνα με τον εκδότη του οίκου «Ελληνικά Γράμματα», Παύλο Παπαχριστοφίλου.
Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο εκδότης του ιστορικού οίκου, το υποχρεωτικό λουκέτο που προκάλεσε η έξαρση του κορωνοϊού στα φυσικά καταστήματα της αγοράς βιβλίου στη χώρα μας, έχει ήδη αφήσει ορατά τα σημάδια του, αν και ο κλάδος δεν είναι ακόμη σε θέση να υπολογίσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί.
«Εκτιμώ ότι το βιβλίο αντικατοπτρίζει την κοινωνία. Επομένως, η άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση τους διαταράσσεται από την κρίση, από την πανδημία, από την εκπαίδευση, από την ατομική και κοινωνική κουλτούρα, από το κάθε τι. Στην πραγματικότητα, μία περαιτέρω επιδείνωση δεν είναι ποσοτικά μετρήσιμη. Από τη μία έχουμε τη μείωση του τζίρου στον φυσικό χώρο του βιβλίου, δηλαδή στο βιβλιοπωλείο, από την άλλη διαπιστώθηκε αύξηση στις online παραγγελίες», αναφέρει.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του «Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος», τα βιβλία που πουλήθηκαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαν ιστορικό, φιλοσοφικό και κοινωνιολογικό περιεχόμενο.
«Από την ώρα που γεννιόμαστε και για όλη μας της ζωή, διανύουμε ένα ταξίδι, μία πορεία από στιγμές αναζήτησης. Αναζητάμε σύντροφο, τόπο για τις διακοπές μας, ευτυχία, απαντήσεις, ησυχία, επιτυχία, τρόπους για να γινόμαστε καλύτεροι, αναγνώριση, πληροφορίες, φίλους στο facebook. Όλα αυτά αντανακλαστικά, χωρίς εκλογίκευση. Η βαθύτερη αναζήτηση της ζωής και του ατόμου, όμως, κουβαλάει μέσα της την ηδονή και την οδύνη. Και δεν βλέπω πιο γόνιμη συνθήκη από την απομόνωση, από τον πολυτελή εγκλεισμό για να βρει πρόσφορο έδαφος ώστε να καρπίσει», εξηγεί ο κ. Παπαχριστοφίλου.
‘Οπως είπε ο εκδότης του ιστορικού οίκου, οι Έλληνες προτιμούν το χαρτί και αντιστέκονται σθεναρά στα e- books, ωστόσο, εκτιμά ότι πολύ γρήγορα οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι δραστηριότητές μας θα πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του διαδικτύου.
«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, τα πάντα σε λίγο θα γίνονται ψηφιακά. Οι λέξεις «κυβερνοπειρατεία», «κυβερνοπορνεία» και «γκουγκλάρω» για παράδειγμα, που τείνουν να καταχωρηθούν στα λεξικά μας, δίνουν το στίγμα των εξελίξεων. Από την άλλη μεριά η μυρωδιά, η αφή, η αίσθηση, η συντροφιά και η όψη του τυπωμένου βιβλίου
κερδίζουν προς το παρόν τη μεγαλύτερη μερίδα αναγνωστών στην Ελλάδα», λέει προσθέτοντας πως τα ποσοστά πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά σε γενικές γραμμές.
Ο κ. Παπαχριστοφίλου επεσήμενα ότι εκτός από τις κατηγορίες των βιβλίων που πουλήθηκαν περισσότερο κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεθνώς μια «άνθιση» συγγραμμάτων που σχετίζονται με το κυνήγι της ατομικής ευτυχίας.
«Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την αναζήτηση, την ανακάλυψη και την καλλιέργεια της βέλτιστης εκδοχής του εαυτού μας. Ο,τιδήποτε λειτουργεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, θα το χαρακτήριζα σημαντικό και ουσιώδες. Το να μπορείς να πετύχεις έναν στόχο, όσο ακατόρθωτος και αν φαίνεται, προϋποθέτει την εύρεση του «οπλοστασίου» που απαιτείται να επιστρατεύσεις. Η κατηγορία αυτών των βιβλίων προσφέρει αναμφίβολα σημαντική αρωγή προς αυτή την επιδίωξη» τόνισε
Οι προτιμήσεις των αναγνωστών
«Σήμερα, κατά μέσο όρο, όλα γίνονται πιο γρήγορα: μαθαίνουμε πιο γρήγορα, αλλάζουμε πιο γρήγορα, εργαζόμαστε πιο γρήγορα, ερωτευόμαστε πιο γρήγορα, βαριόμαστε πιο γρήγορα», υπογραμμίζει ο Παύλος Παπαχριστοφίλου, επισημαίνοντας πως είναι
ζητούμενο ο ποιοτικός χρόνος που αφιερώνουμε στο βιβλίο, να το κατανοήσουμε,
να το αφήσουμε να μας επηρεάσει, να ζήσουμε την εμπειρία μαζί του.
Όπως είπε. το αναγνωστικό κοινό δείχνει προτίμηση σε δύο κατηγορίες: στο καλό βιβλίο και σε εκείνο που διαφημίζεται περισσότερο.
Ο ιστορικός οίκος
Οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ιδρύθηκαν το 1957 από τον πατέρα του Παύλου Παπαχριστοφίλου και μεσουράνησαν την δεκαετία του 1990. Το 2001 ξεκίνησε μια συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη που απέκτησε το 51%, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο εκδοτικός οίκος πέρασε εξ’ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του Οργανισμού. Το 2010 ο ΔΟΛ αποφάσισε να κλείσει τα «Ελληνικά Γράμματα» και ο αρχικός ιδιοκτήτης Παύλος Παπαχριστοφίλου, αποφάσισε να «σώσει» το λογότυπο του οίκου, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα καταφέρει να τον λειτουργήσει ξανά, κάτι που έγινε εν τέλει το 2017.