Για την εμπειρία της στη Μόρια μιλά η Βελγίδα δικηγόρος, Μαρί Ντουτρεπόν, που παρείχε εθελοντικά νομική υποστήριξη σε δεκάδες αιτούντες άσυλο, σε ανθρώπους που βρέθηκαν παγιδευμένοι μεταξύ των περιοριστικών ευρωπαϊκών νόμων και της αδυναμίας επιστροφής στις χώρες τους.
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης» (εκδ. Ποταμός) έκδωσε συνέντευξη σε μέλη του πρακτορείου Pressenza από Αθήνα και Βρυξέλλες, που σκοπό είχαν να την γνωρίσουμε αλλά και να προτρέψουν «όσους και όσες ασχολούνται με το προσφυγικό – αλλά κυρίως όσους/ες δεν ασχολούνται – να διαβάσουν τα γράμματα της βελγίδας δικηγόρου, που -πέραν από ό,τι άλλο- γράφτηκαν ως μια σανίδα σωτηρίας για την ίδια και τα όσα ζούσε στον καταυλισμό της Μόριας».
Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει πως «πριν λίγες μέρες η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε αντικατάσταση της Μόριας που κάηκε με μια νέα δομή στο Καρά Τεπέ. Μέσα από αυτή τη συνέντευξη εκφράζεται η αγωνία όλων μας, για αλλαγή όχι μόνο στη δομή του καταυλισμού (ζεστό νερό, περισσότερες τουαλέτες, κατάλληλο φαγητό και στέγαση) αλλά και για την παροχή υπηρεσιών και πλαισίου στήριξης που βάσει Συμβάσεων οφείλει να προσφέρει η ΕΕ στους ανθρώπους που πλησιάζουν την ήπειρο ζητώντας διεθνή προστασία.
»Το δικαίωμα στο άσυλο είναι αναφαίρετο και ο τρόπος με τον οποίο αυτό το δικαίωμα καταπατείται από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τις γενικότερες πολιτικές ασύλου που εφαρμόζει η ΕΕ σήμερα, συνιστούν ντροπή και αμαυρώνουν το δυτικό πολιτισμό. Προτάσεις εξόδου από αυτή την κρίση υποδοχής περιγράφει και η ίδια η Ντουτρεπόν στο βιβλίο αλλά και στη συνέντευξή της».
Συνέντευξη: Tatiana De Barelli – Μαριανέλλα Κλώκα.
Κάμερα/μοντάζ: Sidi Diarra.
Μετάφραση: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος
Πηγή: Pressenza, ΕΦ.ΣΥΝ.