«Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα», είναι η επισήμανση των λοιμωξιολόγων στον κόσμο, με αφορμή τις συνεχιζόμενες εικόνες συνωστισμού στις πλατείες της Αθήνας. Τόσο ο Νίκος Σύψας, όσο και ο Χαράλαμπος Γώγος στάθηκαν σε αυτό ζητώντας από τις νεαρότερες ηλικίες να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς «κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία»».
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, σχολίασε ακριβώς αυτό: «Να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε. Εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα. Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα. Κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία».
Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, υποστήριξε: «Αυτό έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική. Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία. Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούν τους μεγαλύτερους» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάψει αυτή η ηλικιακή ομάδα να πάψει να διασπείρει τον ιό».
Για τις καταλήψεις στα σχολεία, ο κ.Σύψας τόνισε πως «είναι παράξενο η κοινωνία να δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά και οι μαθητές να κάνουν κατάληψη. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν τα μέτρα».
Για το αν θα επιβληθεί μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας για τους άνω των 65, με επαναφορά των SMS, απάντησε: «Δεν έχει γίνει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή μας. Kαι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επiβάλλουν. Είναι άδικο μέτρο να περιορίσουμε μια ομάδα συμπολιτών σπίτι, όποια ομάδα και αν είναι αυτή».
Από την πλευρά του ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος στάθηκε στο συνωστισμό στις πλατείες και στην πιθανότητα υπερμετάδοσης του ιού: «Όταν είμαστε σε τέτοιους χώρους με τέτοιες συναθροίσεις και συνωστισμό υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».
Για τη μετάδοση του κορωνοϊού σε νεαρές ηλικίες εξήγησε στον ΣΚΑΙ πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο».
Όσον αφορά τα μέτρα είπε: «Υπάρχει κλιμάκωση των μέτρων και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μεγάλη δέσμη μέτρων αυτή την στιγμή με τον περιορισμό της κυκλοφορίας που πρέπει να το δούμε και πως αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι πιθανόν να χρειαστούμε νέα μέτρα όπως μάσκα παντού με την σωστή χρήση όμως».
Δερμιτζάκης: «Δεν είναι λύση το να απαγορεύουμε δραστηριότητες»
Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης σχολίασε στο OPEN τα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ελήφθησαν από την κυβέρνηση και εξήγησε με ποιόν τρόπο αυτά λαμβάνονται.