Στην περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδος συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας κατά την συνάντησή τους στην Θεσσαλονίκη.
Στόχος των δύο χωρών είναι να επεκταθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδος, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, για ακόμη πέντε έτη, συμβάλλοντας σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.
Αυτό επηρεάζει κατά κύριο λόγο την αμερικανική βάση στην Σούδα, την οποία η αμερικανική Κυβέρνηση θέλει να καταστήσει μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που συζητείται η χρονική επέκταση της συμφωνίας για την Σούδα, οι Times γράφουν ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν το τεράστιο στρατιωτικό εξοπλισμό που έχουν από την τουρκική βάση Ιντσιρλίκ στην Σούδα.
Βάσει του κοινού ανακοινωθέντος, μετά την συνάντηση των δύο υπουργών, στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στην διατήρηση ισχυρών, ικανών και διεπιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Η επέκταση της συμφωνίας ώστε να είναι τουλάχιστον πενταετής είναι παλιά επιδίωξη των ΗΠΑ που θέλουν να δημιουργήσουν περισσότερες υποδομές στο λιμανι των Χανίων από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι ίδιοι αλλά και το ελληνικό Ναυτικό.
Την ώρα που οι κ.κ. Δένδιας και Πομπέο ήταν στην Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την κύρωση δύο συμφωνιών μεταξύ των υπουργείων Αμύνης Ελλάδος και ΗΠΑ, σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό της αεροπορίας και του ναυτικού σε καύσιμα, εξέφρασε την πρόθεση της Κυβερνήσεως να δημιουργήσει ένα δεύτερο ενισχυμένο ναύσταθμο στην Σούδα.
«Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της Κυβέρνησης. Υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του Ναυστάθμου στην Κρήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ακόμη επεσήμανε ότι η κύρωση των δύο συμφωνιών απεικονίζει την ολοένα εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, μέσω κυρίως από την αμυντική συμφωνία.
«Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στην Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Ήδη έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για ένα αναβαθμισμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την σταδιακή αλλά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό μας εντάσσεται και η Σούδα, ώστε να γίνει ένας οργανωμένος και ενισχυμένος ναύσταθμος», συνέχισε.
Έκανε δε σαφές ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία κύρωσης των δύο συμφωνιών με την έλευση Πομπέο και σημείωσε ότι είναι καλό να δείξουμε ότι η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών «αναβαθμίζεται, επεκτείνεται, ενισχύεται».
Αξίζει δε να τονισθεί ότι τις δύο συμφωνίες που αφορούν εφαρμοστική διευθέτηση σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων αεροπορίας και ναυτικού, υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 κατεψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.