Με γραπτές «πανελλαδικές» εξετάσεις θα αποκτάται εφεξής η ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του Τάκη Θεοδωρικάκου, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή και αναμένεται να αλλάξει άρδην τον ισχύοντα Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
Το υπουργείο φιλοδοξεί να επιταχύνει την κτήση της ιθαγένειας, στο πλαίσιο όμως της «απόλυτης διαφάνειας» και για όσους πληρούν όλες τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις.
Μεταξύ άλλων, καταργούνται οι Επιτροπές Πολιτογράφησης, προβλέπεται η μαγνητοσκόπηση της προσωπικής συνέντευξης, ενώ οι εξετάσεις των αιτούντων από προφορικές καθιερώνονται σε γραπτές.
Ειδικότερα, θεσπίζονται πανελλαδικές εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων, στις οποίες οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιτυγχάνουν σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1, καθώς και σε εξετάσεις ελληνικής Ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος.
Εάν οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί επιτυγχάνουν στις παραπάνω εξετάσεις, τότε θα αποκτούν πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση και στη συνέχεια θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτογράφηση είναι το λευκό ποινικό μητρώο, ενώ ο αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας. Το ύψος του, ωστόσο, δεν δύναται να είναι χαμηλότερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη. Για την κατάθεση του αιτήματος πολιτογράφησης θα απαιτείται παράβολο 550 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή ή μη του αιτήματος πολιτογράφησης θα κρίνεται έπειτα από συνέντευξη, την οποία θα παίρνουν δύο υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος, ο αλλοδαπός δικαιούται να προσφύγει στο αρμόδιο διοικητικό Εφετείο.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών με όλες τις παραπάνω αλλαγές είναι να υπάρχει «αντικειμενική, διαφανής και γρήγορη» απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και να εξαλειφθούν οι πηγές διαφθοράς και οι πελατειακές σχέσεις. Το νομοσχέδιο του Τάκη Θεοδωρικάκου εισάγεται αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.