Με κινήσεις δικηγόρων από το Λονδίνο, άλλαξε χέρια πριν από λίγες ημέρες η έκταση πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που είχε αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ αντί
9.000.000 ευρώ!
Η έκταση αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2014 από την ιδιοκτήτριά της PIMANA S.A. και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στους Καταριανούς. Στα σχέδια των συνεργατών του πρώην εμίρη, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, ήταν να χτίσουν στην περιοχή πολυτελή καταλύματα, προκειμένου να παραθερίζει η ελίτ από όλα τα μέρη του πλανήτη.
Ωστόσο, η επένδυση προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ έμεινε απλώς στα λόγια, καθώς η Εκκλησία και οι τοπικοί φορείς αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του συμβολαίου και προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή του.
Τα δικαστήρια και οι αποφάσεις για την αγοραπωλησία του «φιλέτου»
Τον Μάιο του 2018 το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα της Εκκλησίας
και των τοπικών Αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου,
βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω
από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.
Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών, που διεκδικούν μέρος της έκτασης, ενώ με την αγωγή είχαν συνταχθεί ιδιώτες, ο δήμος, η περιφέρεια και το Δημόσιο.
Οι δικαστές απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις δήμου, περιφέρειας, ντόπιων
και Δημοσίου, αλλά δεν έδωσαν το «πράσινο φως» για την απεμπλοκή της
επένδυσης, αφού ύστερα από απαίτηση της Εκκλησίας αποφάσισαν να οριστεί
πραγματογνώμονας που θα κρίνει τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του
Αγίου Γεωργίου Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης.
Άλλωστε, οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα ελέγχονται ποινικά για απάτη εις βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η έκταση δεν ανήκε στον Γεώργιο Χάρο που εμφανίστηκε ως πωλητής και η υπόθεση παραπέμπεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα το Συμβούλιο διέταξε περαιτέρω κύρια ανάκριση ώστε να απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία.
Το γεγονός ότι εδώ και έξι χρόνια οι δικαστικές διαμάχες δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση της έκτασης ανάγκασαν τον Εμίρη του Κατάρ να δώσει εντολή ώστε να πωληθεί η έκταση. Είναι πιθανό η εταιρία που αγόρασε την PIMANA να ανήκει σε συνεργάτες του εμίρη, στόχος όμως ήταν να φύγει το ακίνητο από τον όμιλο Al Rayann του Κατάρ, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων.
Έτσι η κρατική εταιρεία επενδύσεων Al Rayann πούλησε τις μετοχές της PIMANA S.A. και, συνεπώς, και την έκταση πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου με την συναλλαγή να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια δολάρια.