Δυσάρεστες είναι οι διαπιστώσεις του ΟΟΣΑ, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ελλάδας που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα σε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.
Στην έκθεση επισημαίνεται, για παράδειγμα, πως «εξακολουθούν να καταγράφονται ατμοσφαιρικοί ρύποι στις αστικές περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται από τη νομοθεσία της Ε.Ε., με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Η Ελλάδα υστερεί στην ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».
Επιπλέον, το 80% των αστικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής και είναι απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος του 50% για την επαναχρησιμοποίηση/ανακύκλωση στην Ελλάδα έως το 2020.
Σύμφωνα με την έκθεση, «παρατηρείται υπέρμετρη άντληση γλυκών υδάτων εξαιτίας της άρδευσης, η οποία ευνοείται από τη μερική ανάκτηση του κόστους, τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και τις διαρροές στο σύστημα διανομής νερού».
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ Rodolfo Lacy εκφράστηκε με θετικά λόγια για την πρόοδο της χώρας μας προς την ενεργειακή μετάβαση και την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την απολιγνιτοποίηση.
Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται πως το ντίζελ φορολογείται λιγότερο από το πετρέλαιο, παρόλο που είναι πιο ρυπογόνο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας ντιζελοκίνητων οχημάτων στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τη θέσπιση κριτηρίων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα τέλη κυκλοφορίας, ενθάρρυνε τις πωλήσεις των ντιζελοκίνητων οχημάτων. Τα σχεδιαζόμενα κλιμακούμενα τέλη βάσει της απόστασης ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
«Βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τον ΟΟΣΑ όσον αφορά τις περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η αξιολόγηση αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο «πράσινης» μετάβασης.