Συνεχίζεται και σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής με τις τελευταίες δευτερολογίες των συνηγόρων για τα ελαφρυντικά των εντολέων τους. Με την ολοκλήρωσή τους, το δικαστήριο θα αποσυρθεί ώστε να αποφασίσει και να ανακοινώσει τις ποινές.
Η απόφαση επί των ελαφρυντικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα καθορίσει το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι κάτι που σίγουρα είναι «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες».
Και αυτό διότι η διαδικασία δεν τελειώνει εκεί μια και το επόμενο και πιο «επικίνδυνο» στάδιο είναι αυτό των αναστολών… Μετά την ανακοίνωση των ποινών οι συνήγοροι υπεράσπισης θα ριχτούν στη (νέα) μάχη, αυτή των αναστολών ώστε οι εντολείς τους να μην περάσουν την πόρτα της φυλακής.
Ο «εφιάλτης» και οι ασκήσεις επί χάρτου
Τι θα γίνει λοιπόν αν το δικαστήριο αποφασίσει (ειδικά για κάποια από τα ηγετικά στελέχη της ΧΑ) επιβολή ποινών με ανασταλτικό χαρακτήρα έως την εκδίκαση της έφεσης;
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο μια και δεν είναι γνωστό αφενός τι θα αποφασίσει το δικαστήριο και αφετέρου δεν είναι ακόμα γνωστή η τελική ημερομηνία ανακοίνωσής τους μια και τα σενάρια είναι δύο:
Πρώτον το δικαστήριο να διακόψει σήμερα και να συνεχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεύτερον να διακόψει έως την ερχόμενη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου
Το βέβαιο είναι ότι κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης του δικαστηρίου τόσο η περιοχή γύρω από το Εφετείο όσο και γνωστά στέκια αντεξουσιαστών θα είναι «φρούρια» για τον φόβο εκτεταμένων επεισοδίων κάτι που η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί δεδομένο.
Οι ποινές σε αριθμούς
Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, το πλαίσιο της ποινής είναι από πέντε ως 15 έτη κάθειρξης. Αν, όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι ποινές πέφτουν σημαντικά και κυμαίνονται από δύο ως οκτώ έτη κάθειρξης.
Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι πέντε ως 10 έτη κάθειρξης. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, πέφτουν σε ένα ως πέντε έτη.
Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέπονται ισόβια, ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις.
Γρίφος η «βίαιη προσαγωγή»
Με αγόρευση της εισαγγελέα θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος, που θα αφορά τις ποινές. Μετά την πρόταση της εισαγγελέα οι συνήγοροι των μελών της Χρυσής Αυγής θα ζητήσουν την επιβολή της ελάχιστης ποινής και αναμένεται το δικαστήριο να αποσυρθεί προκειμένου να αποφανθεί εκ νέου. Μετά την απόφαση, θα υπάρξει και ανακοίνωση επί της επιμέτρησης και της συγχώνευσης των ποινών.
Όταν το δικαστήριο ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες, έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιόν του. Επίσης, σε όσους επιβάλλει ποινές, έχει τη δυνατότητα -εφόσον το αποφασίσει- να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές εκτέλεσης της ποινής τους.
Το δικαστήριο μπορεί, επίσης, να εκφωνήσει την απόφασή του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάστηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον επιβληθούν οι ποινές χωρίς αναστολές, μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες Αρχές, για να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες και να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.
Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη ως και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
https://youtu.be/BSV04eBH6Rw
Όπως και να έχει το θέμα, το πιθανότερο είναι ότι η δίκη θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα.
Η δήλωση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου με την έναρξη της διαδικασίας πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε για το θέμα της πρότασης περί των ελαφρυντικών λόγω των αντιδράσεων των συνηγόρων υπεράσπισης λέγοντας:
«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιποψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση».