Κι όμως, μπορεί ένας μαθητής λυκείου να γίνει… καθηγητής σε πολύ μεγαλύτερους από αυτόν σε ηλικία, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη με τον Πέτρο Τσιομπάνη, της Α’ λυκείου, ο οποίος παίρνει θέση στον υπολογιστή για να αρχίσει το μάθημα.
Όχι από τη θέση του μαθητή, αλλά σε ρόλο καθηγητή, αφού μαθητές του θα είναι παππούδες, γιαγιάδες, θείοι και όσοι -μεγαλύτερης ηλικίας- συγγενείς αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνουν η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. και η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης, το προσεχές Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11.00-12.00, με στόχο την εκπαίδευση των ηλικιωμένων από τα δικά τους παιδιά!
Ο 15χρονος μαθητής εξήγησε με ποιο τρόπο θα γίνει πρακτικά η «ανταλλαγή ρόλων» και τι θα διδάξουν οι μικροί στους μεγάλους. «Θα φορέσουμε μάσκες όλοι, θα ανοίξουμε υπολογιστές. Οι ηλικιωμένοι, με εκπαιδευτικούς τα εγγόνια και τα ανίψια, θα μάθουν να χρησιμοποιούν το zoom και θα τους δείξουμε ένα παιχνίδι-κώδικα για να μπουν παίζοντας στον χώρο του διαδικτύου» εξηγεί ο νεαρός μαθητής, που ασχολείται από πολύ μικρός με την Πληροφορική.
Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν είναι η πρώτη φορά που διδάσκει ο 15χρονος. Έχει διδάξει σε σεμινάριο για παιδιά δημοτικού, όμως είναι η πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία του με μεγαλύτερους σε ηλικία και όπως λέει: «Έχουν μεγάλα κενά και μαθαίνουν δύσκολα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με ένα παιδί, αλλά με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές θα τα καταφέρουμε».