Με κυνικό τρόπο ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και μέσων μαζικής ενημέρωσης Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχθηκε σήμερα στην απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για τα στημένα ματς και τη συμμορία στο ποδόσφαιρο, ότι με πρωτοβουλία του συνεργάτες του «χαρτογραφούσαν» πολιτικούς.
Πρόκειται ουσιαστικά για «φακέλωμα» των πολιτικών από τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου Αριστέας Τσαμαδιά, η οποία παρατήρησε πως είναι… τρομακτικό ένας ιδιώτης να χαρτογραφεί ανθρώπους.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσήλθε σήμερα στη δίκη για τα στημένα ματς στην οποία είναι κατηγορούμενος ο ίδιος και 27 ακόμα ποδοσφαιρικοί παράγοντες και διαιτητές.
Αν και ο δικηγόρος του Βασίλης Δημακόπουλος είχε αναφέρει πως ο πελάτης του δεν θα απολογηθεί, τελικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μετά την ολοκλήρωση των απολογιών των υπολοίπων 27 κατηγορούμενων και πριν τον προσδιορισμό της αγόρευσης του εισαγγελέα της έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απολογήθηκε για τους φερόμενους ως στημένους αγώνες του Ολυμπιακού με τη Βέροια και τον Ατρόμητο, την επιλογή του πίνακα διαιτητών του 2012 αλλά και την υπόθεση της επιλογής του συγκατηγορούμενου του Γιώργου Σαρρή στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Η συνομιλία που αποκάλυψε την «χαρτογράφηση»
Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη για συνομιλίες του τότε διευθύνοντα συμβούλου του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζου με τον απόστρατο ταξίαρχο της Αστυνομίας Κώστα Παναγόπουλο που υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Μάλιστα συγγενής του ταξιάρχου εργαζόταν στην προσωπική ασφάλεια του Μαρινάκη όπως παραδέχθηκε ο κατηγορούμενος στην απολογία του.
Μάλιστα στη συνομιλία που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ ανάμεσα στον Βρέντζο και τον εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη, γίνεται αναφορά στην «χαρτογράφηση» πολιτικών, προκαλώντας την εύλογη ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σα να δημιουργείτε ένα παράκεντρο…
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει καθυστερήσει τις υποχρεώσεις της. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει ούτε διακανονισμούς ούτε να μας κόψουν χρέη. Ο κ. Βρέντζος είναι διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού. Δεν είναι φίλος μου. Ο κ. Βρεντζος ήταν προβληματισμένος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλεγε να το ψιλοδιαβρώσουμε το σύστημα… πολιτικούς, υπουργεία κλπ.
Με πρωτοβουλία σας τα είπε;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι τρομακτικό να χαρτογραφεί ανθρώπους ένας ιδιώτης.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο από το ελληνικό κράτος.
Δεν χρησιμοποιήσαμε το κράτος για να κάνουμε διακανονισμούς.
Πληρώσαμε πάρα πολλά πρόστιμα. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα υποφέραμε.
Είναι πολύ δύσκολο να βάλλεσαι από την προηγούμενη κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρτογράφηση;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μπορείς να βασιστείς πάνω τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας άνθρωπος γιατί χρειάζεται να χαρτογραφήσει ανθρώπους; Ακούγετε τρομακτικό αν μπορεί να το κάνει ένας ιδιώτης…
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαι ένας άνθρωπος που έχω δύο εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ελέγχομαι από τις αμερικανικές αρχές.
Υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν κάνει ζημιά και αμφιβάλουν στο να συνεργαστούν μαζί μας.
(…)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου κάνει εντύπωση χρειάζεστε άνθρωπο στην Αστυνομία;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πληρώναμε πρόστιμα. Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο.
Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το κράτος για να κάνουμε διακανονισμούς.
Για ένα μεγάλο διάστημα υποφέραμε.
Αυτά που συζητάμε τώρα έχουν γίνει το 2012.
Μου έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Την έχουμε βιώσει σε όλο το μεγαλείο την αδικία. Αισθάνομαι περήφανος γιατί παρ’ όλους τους ελέγχους που μου έχουν κάνει, δεν έχει βρεθεί τίποτα.
Το πακιστανικό τηλέφωνο του Μαρινάκη στα στημένα και στο «Noor 1»
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά ρώτησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη και για το πακιστανικό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε στις συνομιλίες του με ποδοσφαιρικούς παράγοντες, όπως προέκυψε από τον «κοριό» της ΕΥΠ.
Ας σημειωθεί πως πρόκειται για το ίδιο τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε και για συνομιλίες του με συνεργάτες του μεταξύ των οποίων και τον κατηγορούμενο στη δίκη για τους 2,1 τόνους ηρωίνης που μετέφερε το «Noor 1» και τότε στέλεχος του Ολυμπιακού Αιμίλιος Κοτσώνης.
Οι συνομιλίες αυτές με το πακιστανικό τηλέφωνο περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τη συμμορία στο ποδόσφαιρο, αλλά και στη δεύτερη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για το ναρκόπλοιο, στην οποία είναι κατηγορούμενος ο Β. Μαρινάκης σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης υποστήριξε σήμερα ότι δεν γνώριζε ότι είναι πακιστανικό και ότι το χρησιμοποιούσε και για τις δουλειές του στη Ναυτιλία, όχι μόνο για το Ποδόσφαιρο.
Ανέφερε σχετικά:
«Εγώ το έμαθα από τη δικογραφία ότι είναι πακιστανικό. Είναι οι κάρτες που πουλάνε στα αεροδρόμια στις πλατείες.
Το νούμερο του τηλεφώνου μου είχε διαρρεύσει. Ήταν παντού. Γι’ αυτό πήρα ένα δεύτερο τηλέφωνο.
Φοβόμουν ότι μπορούσε να γίνει παράνομη καταγραφή.
Δεν το πήρα για το ποδόσφαιρο. Μιλούσα για τη δουλειά μου. Για τη Ναυτιλία».
Και συμπλήρωσε:
«Έγινε παράνομη καταγραφή με παράγοντες αντιπάλων ομάδων», κατονομάζοντας τον τότε ποδοσφαιρικό παράγοντα του Παναθηναϊκού Νίκο Πατέρα.
Η επιλογή Σαρρή και το… ρουσφέτι σε πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ
Αναφερόμενος στην επιλογή του κ. Σαρρή ο κατηγορούμενος είπε στην απολογία του:
«Αν θέλαμε την ΕΠΟ να είναι κοντά μας θα ήταν εύκολο να υποστηρίξω την υπόψη του κ. Γκαγκάτση. Είχε δείξει μια πολύ καλή συνεργασία με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και να συνεχίσουμε τη συνεργασία.
Τον κ. Σαρρή τον γνώριζα όταν ανέβαλα τον Ολυμπιακό. Ήταν αντιπρόεδρος της ΕΠΟ.
Ξεκινώντας στον Ολυμπιακό ήθελα να έρθουν νέοι άνθρωποι.
Είχα προσδοκίες με τον κ. Σαρρή. Ήταν νέο πρόσωπο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θεωρούσα ότι θα κάναμε νέο ξεκίνημα με ανανέωση ανθρώπων.
Ο Γκαγκάτσης είχε θέματα, ήταν υπάλληλος του Ολυμπιακού. Ήταν πιο έμπειρος από τον κ. Σαρρή.
Θεώρησα ότι ένας άνθρωπος που έχει υποθέσεις στη Δικαιοσύνη να μην στηριχθεί από την ομάδα μας».
Ως προς τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο τον οποίο αντικατέστησε ο κατηγορούμενος Γ. Σαρρής, η πρόεδρος τον ρώτησε αν ήθελε… ανταλλάγματα για να αποχωρήσει από την ΕΠΟ, καθώς αυτό ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έριξε τη δεύτερη «βόμβα», καθώς παραδέχθηκε το… ρουσφέτι.
Διαβάστε τι είπε στην απολογία του:
«Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Πιλάβιος ήταν ένας καλός πρόεδρος.
Τον γνώρισα σε συμβούλιο της ΕΠΟ. Ήταν φιλικά προσκείμενος στον Παναθηναϊκό που είχε πάρει το πρωτάθλημα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν πολύ διαφορετικό. Εγώ ήμουν μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Δεν ήξερα κανέναν.
Τότε θεωρούσα ότι ήταν φιλικά προσκείμενος στον Πατέρα.
Με αυτά που έχω δει σήμερα θεωρώ ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητούσε ανταλλάγματα ο κ. Πιλάβιος για να μην είναι υποψήφιος; (Σ.Σ. κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έχει ακουστεί η επιθυμία του να πάρει θέση στην ΟΥΕΦΑ ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχε εκφράσει την επιθυμία του. Είχε ζητήσει να υπάρξει μια καλή σύσταση για το πρόσωπο του. Δεν ήταν όρος για να αποχωρήσει.
Τι απάντησε για τον εμπρησμό του φούρνου του διαιτητή Κωνσταντινέα
Ερωτηθείς γιατί πήγε στο νοσοκομείο να επισκεφτεί τον τραυματία διαιτητή Ζωγράφο, ενώ δεν έκανε το ίδιο με το διαιτητή και μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντινέα του οποίου άγνωστοι έκαψαν το φούρνο στην Καλαμάτα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης απάντησε:
«Ανθρώπινα πήγα σε έναν άνθρωπο που κινδύνευε να χάσει τη ζωή του.
Ο κ. Κωνσταντινεας έκανε καριέρα πάνω σε αυτό.
Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αδικία.
Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι εγώ το έχω κάνει, με αυτά που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια».
«Δεν σας αποδίδεται τέτοια κατηγορία» τον καθησύχασε η πρόεδρος κ. Τσαμαδιά.
Η δίκη συνεχίζεται στις 19 Νοεμβρίου με την αγόρευση του Εισαγγελέα της Έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση ο οποίος θα προτείνει ως προς την ενοχή ή μη των 28 κατηγορουμένων για τους φερόμενους στημένους αγώνες και την κατηγορία ότι συμμετείχαν οι περισσότεροι από αυτούς σε συμμορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.