Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Εκκλησίας και Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) υπογράφηκε το πρωί της Τρίτης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕΠΑΝ, Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε σπουδαίο το εν λόγω εγχείρημα και ευχήθηκε η έναρξη αυτής της συνεργασίας να προσφέρει στην Εκκλησία ένα χρήσιμο εργαλείο που ως τώρα της έλειπε. «Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς σωρεία υποχρεώσεων τεχνικής φύσεως είτε μας αποτρέπουν από τη λήψη της αρχικής απόφασης, είτε μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες για την υλοποίηση ενός κοινωφελούς έργου. Ιδιαίτερα ο σχεδιασμός έργων από τις μητροπόλεις της περιφέρειας παραμένει κατά κανόνα μετέωρος υπό το πρόσχημα της έλλειψης ωριμότητας», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.
«Γίνεται ένα σημαντικό βήμα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης των μέσων που διαθέτει για τον στρατηγικό της σχεδιασμό, την εφαρμογή του λειτουργικού προγραμματισμού της και τη διαρκή αξιοποίηση των έργων που ενυλώνουν την αποστολή της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.
Απορρόφηση των αναγκαίων πόρων
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι η παρουσία του «έχει τον χαρακτήρα της δέσμευσης για την παροχή κάθε βοηθείας από το υπουργείο, ώστε να επιτύχουμε τη γρήγορη ωρίμανση των διαφόρων έργων και να επιτευχθεί η απορρόφηση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίησή τους».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΕΠΑΝ χαρακτήρισε σημαντική την εν λόγω συνεργασία και τον σχεδιασμό των έργων, σε μια περίοδο που η Εκκλησία αντιμετωπίζει δυσκολίες και επισήμανε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά.
Το δίκτυο θα προσφέρει ένα εύρος υπηρεσιών προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διαχειριστική αποδοτικότητα, στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων, έργων και δράσεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται να δοθεί προτεραιότητα στο ιστορικό κτίριο όπου συγκροτήθηκε η Ιερά Σύνοδος το 1824 και βρίσκεται δίπλα από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, καθώς και στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη Αθηνών.