Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο πολιτικός οικονομολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στη Βιοασφάλεια, Αθανάσιος Μποζίνης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
«Στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο ευαίσθητοι, διότι έχουμε περιοχές, όπως η Χαλκιδική, που μπορεί να αποτελούν πηγές πλούτου, αλλά και πηγές κινδύνου. Στο άνοιγμα του τουρισμού είναι αλήθεια ότι χάθηκε το παιχνίδι με αυτό το “ανοίγουμε, δεν ανοίγουμε”, “κλείνουμε, δεν κλείνουμε”. Χάσαμε το πλεονέκτημα που είχαμε ως χώρα μένοντας καθαροί. Προσωπικά είχα εκφράσει την εκτίμησή μου ότι το καλύτερο θα ήταν να βασιστούμε σε μια αυξημένη εσωτερική τουριστική κίνηση, με χαμηλότερες τιμές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής του ΠΑ.ΜΑΚ. υπογράμμισε ακόμη: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σωστά μέτρα, τα οποία πρέπει να αναπροσαρμόζονται σε νεότερα δεδομένα κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Το “βλέποντας και κάνοντας” δεν είναι θέμα πολιτικού πεδίου, είναι θέμα ροής πληροφοριών από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, βάσει των οποίων κυβερνήσεις, υπουργοί, επιτελείς, αποφασίζουν τα μέτρα που θα λάβουν έναντι βιολογικών και υβριδικών απειλών. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μέτρα και προσοχή. Δεν ξέρουμε αν ο Covid-19 είναι… προσεισμός, κύριος σεισμός ή μετασεισμός του SARS, του MERS κ.λπ.»
Χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως βιολογική βόμβα
Και στο φινάλε επισήμανε κάτι πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με τις κινήσεις της γειτονικής χώρας: «Η Τουρκία ήδη επιχείρησε μια φορά να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες ως βιολογική βόμβα. Δεν ξέρουμε αν θα το επιχειρήσει ξανά και πότε, όμως είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει υπό υβριδική πολιορκία. Πιστεύω ότι η βιοασφάλεια και θέματα βιοάμυνας θα είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας όταν αυτό δημιουργηθεί».