Όσο και αν προσπαθούν οι κρατούντες να παρουσιάσουν την κατάσταση «ελεγχόμενη», ένα είναι βέβαιο:
Η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου, το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά επιθετική, η Ευρώπη παίρνει σκληρές αποφάσεις και στην Ελλάδα τα μέτρα δεν δείχνουν να αποδίδουν!
Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο της ζωντανής ενημέρωσης από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τον λόγο αρχικά πήρε ο καθηγητής, ο οποίος ενημέρωσε πως από τα 508 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 63 καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ τα οποία προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παραμένει υψηλός, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία της εβδομάδας.
«Κάποια σημάδια σταθεροποίησης υπάρχουν για την Αττική», είπε ο καθηγητής, ωστόσο το καμπανάκι εξακολουθεί να «ηχεί», καθώς, όπως είπε, η επιδημία είναι σε σημείο ανοδικής καμπύλης, με την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας να αυξάνει και τη μεταδοτικότητα.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης έριξε… βόμβα, απαντώντας στην ερώτηση «Πόσα εκτιμάτε ότι είναι, αν μπορούμε να έχουμε κάποια εκτίμηση των πραγματικών κρουσμάτων, σε αντιστοιχία με όσα δηλώνονται; Υπάρχει ένα ποσοστό διασποράς του ιού που θα μπορούσαμε να το αναγάγουμε;».
Η απάντησή του ήταν: «Με βάση το ποσοστό θετικότητας που βλέπουμε σε διαφορετικές περιοχές, δεν είναι εύκολο να κάνουμε μία άμεση εκτίμηση. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από πληθυσμό σε πληθυσμό. Οπότε δεν είναι εύκολο να κάνουμε εκτίμηση κρουσμάτων όχι μόνο εδώ, αλλά και παντού. Δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, χωρίς να αποκλείεται να κάνουμε κάποιο λάθος. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκτίμηση σε παγκόσμια κλίμακα».
Στην διάρκεια των ερωτήσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην Αττική: «Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 από άλλες περιοχές. Το λέω έτσι πολύ απλά. Διότι αυτή τη στιγμή ο κεντρικός τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί αν βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες το ποσοστό ήταν υψηλότερο. Και επηρεάζεται κι από τον δείκτη των υπολοίπων περιοχών που είναι προφανώς με μικρότερους δείκτες από τον κεντρικό τομέα. Είναι μια σύνθετη διαδικασία και τα δεδομένα μιας μητροπολιτικής περιοχής πάλι είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους.
Υπάρχει μια σταθερότητα στην Αττική, που είναι το αποτέλεσμα όλων των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που πήραμε τις τελευταίες 15-20 μέρες. Σε κάθε περίπτωση η Αττική δείχνει αυτή τη στιγμή μια σταθερότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη. Ό, τι είναι εύθραυστο είναι κι επικίνδυνο. Κι ό,τι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης καθημερινής μας ανάλυσης και της απόλυτης ανησυχίας μας».
Διευκρινίσεις για την Κοζάνη – καμπανάκι για τα Γιάννενα
Επιστρέφοντας, εξάλλου, στους λόγους για τους οποίους η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή που έγινε «κόκκινη», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε διευκρινίσεις, τονίζοντας πως αναστέλλονται τα μαθήματα οδήγησης, θα παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιχειρήσεις που παρέμειναν ανοιχτές στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ στο επίπεδο συναγερμού 4 (στο οποίο βρίσκεται πλέον η περιοχή) απαγορεύεται η μετακίνηση παραγωγών λαϊκών αγορών από την Κοζάνη σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Όσοι μένουν στην Κοζάνη και εργάζονται αλλού, μπορούν να μετακινούνται με βεβαίωση και μόνο για τις ώρες της εργασίας τους, ενώ επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό μόνο για σπουδές ή για λόγους υγείας. Τέλος, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την Κοζάνη για γάμους, κηδείες ή μνημόσυνα.
Στην συνέχεια τόνισε πως αύριο, Σάββατο 17/10, θα μεταβεί στην Κοζάνη για συσκέψεις με τις αρμόδιες αρχές, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στα Γιάννενα, «όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γι’ αυτό πρέπει οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων».
- Δείτε τι δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς για τα Γιάννενα: