Περίπου οι μισοί Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι δεν θα το κάνει, με τους υπόλοιπους να δηλώνουν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων (CLEO).
Συγκεκριμένα, «ναι» στο εμβόλιο απάντησε το 58%, με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεων, αντιλήψεων και πρακτικών έναντι του ιού, να δείχνει ότι οι Έλληνες είναι πιο διστακτικοί έναντι του εμβολίου σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους. Οι τελευταίοι, σε ποσοστό 74%, δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο σε μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε σε 20.000 άτομα από 27 χώρες.
Μάλιστα, τη διαφορετική γνώμη τους από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είχαν εκφράσει οι Έλληνες και το 2009 στην αποδοχή του εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης H1N1. Τότε, είχαν αναφερθεί χαμηλά ποσοστά αποδοχής του εμβολίου έως 22,9%, έναντι άλλων Ευρωπαίων, στους οποίους το ποσοστό έφτανε και το 67%. Η γνώμη των Ελλήνων επιβεβαιώνει ότι η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, η οποία είχε αναφερθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία, αναμένεται να είναι η επόμενη πρόκληση για τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του CLEO, οι ομάδες πληθυσμού που διαπιστώθηκε ότι εκφράζουν τη μεγαλύτερη διστακτικότητα είναι ενήλικες κάτω των 65 ετών, αυτοί που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν ζουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όσοι πιστεύουν ότι ο ιός φτιάχτηκε από ανθρώπους σε εργαστήριο, όσοι πιστεύουν ότι ο ιός δεν είναι πιο σοβαρός και θανατηφόρος από την εποχική γρίπη και όσοι δεν φαίνεται να γνωρίζουν τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους ελέγχου και πρόληψης του Covid-19.
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» απέδειξε ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι η κύρια αιτία για τη διστακτικότητα που δείχνει ο γενικός πληθυσμός έναντι των εμβολίων γενικότερα και ειδικότερα για το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.
Στους λόγους για τη διστακτικότητα περιλαμβάνεται η πεποίθηση των πολιτών ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο να αρρωστήσουν, ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό αυτών που είναι γενικά κατά των εμβολίων.
Όπως λένε στελέχη του Κέντρου, τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τέτοιων κατάλληλα σχεδιασμένων μελετών μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημασία, τη λειτουργία και την ασφάλεια των εμβολίων.