Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές το τελευταίο διάστημα η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έχει καταγραφεί στη χώρα μας.
Να υπενθυμίσουμε ότι την Τρίτη (20/10/2020) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων εκ των οποίων τα 250 εντοπίζονται στη Αττική και τα 125 στη Θεσσαλονίκη.
Ο καθηγητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, το πρωί της Τετάρτης μίλησε στο MEGA και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως η κατάσταση θα χειροτερέψει αν δεν ληφθούν πιο σοβαρά μέτρα.
«Αν δεν σοβαρευτούμε πιο πολύ και δεν πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές, φτάνοντας κοντά στα 800 κρούσματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και πάνω από τα 1000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Όταν έχεις αυτή τη διασπορά είναι εύκολο να πας σε υψηλότερες τιμές γρήγορα. Επίσης ο καιρός θα είναι χειρότερος, οπότε θα κλειστούμε πιο πολύ μέσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πιο σωστά τα μέτρα προστασίας».
Επίσης, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως «έχουμε αναλύσει το σενάριο του μάσκες παντού με την έννοια ενός απλού μέτρου που μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες πιο ενεργές παρεμβάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ΜΜΜ με συσκευές που μπορούν να απολυμαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων» και πρόσθεσε λέγοντας:
«Και στα εστιατόρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Σημαντική είναι και η ύγρανση του χώρου. Το να έχουμε ένα επίπεδο 60% στους εσωτερικούς χώρους, θα ήταν σημαντικό. Είναι σωστό να αποφεύγουμε τον ξηρό αέρα. Ένας επιχειρηματίας θα έπρεπε να βάλει έναν υγραντήρα στο χώρο του».