Αντίθετος στην επιβολή ενός νέου lockdown, παρά την καλπάζουσα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, δηλώνει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, εστιάζοντας παράλληλα στους γνωστούς τρόπους αυτοπροστασίας ως τη μοναδική για την ώρα επιλογή.
Ο καθηγητής του London School of Economics παρατήρησε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν καθημερινά πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
«Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων», τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις από την Πολιτεία για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παρατηρούνται συχνά φαινόμενα συνωστισμού.
Το αισιόδοξο, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, είναι ότι στη χώρα μας υπάρχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων και να αποφευχθεί το lockdown.
«Δεν θα πρέπει να γίνει νέο lockdown, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την υγεία» εξήγησε, υποστηρίζοντας ότι θα προκληθούν μια σειρά από προβλήματα στα νοσοκομεία της χώρας. «Η ευθύνη όλων είναι μεγάλη. Έχουμε, όμως, χρόνο για να αποφύγουμε αναπόφευκτες καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε ένα καθολικό lockdown» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από τον αριθμό που ανακοινώνεται και δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE, που είχε γράψει στην σελίδα του στο facebook:
«Για να έχουμε καλύτερη εικόνα για την επίπτωση και τον επιπολασμό της πανδημίας, χρειάζεται να κάνουμε και τεστ με τυχαία δειγματοληψία. Και να ανακοινώνονται τα κρούσματα και με βάση την ημερομηνία λήψης του δείγματος, τον αριθμό των τεστ και τον τύπο των τεστ (PCR και Rapid). Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζουμε την επιτυχία της ιχνηλάτησης (πόσα νέα κρούσματα είναι απροσδιόριστα), τη σχετική βαρύτητα των νέων κρουσμάτων και την πιθανότητα περιπτώσεων υπερμετάδοσης σε σύγκριση με τη γενικευμένη διασπορά στην κοινότητα».