Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο πλέον, δηλαδή στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) και τα στοιχεία που προέκυψαν από τα χθεσινά rapid tests των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ στη Νέα Παραλία, ενέτειναν την ανησυχία. Το μήνυμα του 112, αλλά και τα στοιχεία από τα λύματα της πόλης, μπήκαν σαν… κερασάκι στην τούρτα.
Δείτε ακόμα: Τι μέτρα συνεπάγεται το «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη
Στα rapid tests λοιπόν, από τα 3.402 δείγματα που ελέγχθησαν, τα 252 ήταν θετικά (αριθμός ρεκόρ), ποσοστό 7,4% δηλαδή, με διάμεση ηλικία τα 32 έτη, κάτι που εκτόξευσε την ανησυχία.
Αργά το πρωί της Παρασκευής «έσκασε» και το μήνυμα του 112 στους Θεσσαλονικείς, το οποίο κάνει λόγο για αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και απευθύνει έκκληση στους πολίτες να φορούν μάσκα, να κρατούν αποστάσεις και να πλένουν τα χέρια τους.
Πρύτανης ΑΠΘ: «Εάν τα ενεργά κρούσματα είναι 2.000 οι ασυμπτωματικοί είναι 10.000»
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με βάση την έρευνα στα λύματα της πόλης που διενεργεί το Αριστοτέλειο είπε: «Εάν τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 2.000, τότε οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, με αθέλητη διασπορά στο συγκρότημα, είναι τουλάχιστον 10.000»!
Οι μετρήσεις στα λύματα της πόλεις «έδειχναν» εδώ και ημέρες την έξαρση της επιδημίας. «Αποδεικνύουμε ότι η μέση τιμή των δύο προηγούμενων εβδομάδων στα λύματα είναι απόλυτα συμβατή με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου,
Και εξηγεί: «Ως τις 12 Οκτωβρίου ανιχνεύαμε ελάχιστα έως καθόλου τον ιό στα λύματα της πόλης, κάτι που ήταν συνυφασμένο και με τα ελάχιστα κρούσματα. Στις 21 Οκτωβρίου είδαμε μια αύξηση της τάξης του 500% στα λύματα, κάτι που αποτυπώθηκε μετά από 2,3 ,4 ημέρες και φτάσαμε να είμαστε κοντά στα 280-300 κρούσματα, φτάσαμε στα 380 και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου είχαμε πάει τρεις φορές πάνω απ΄ότι είχαμε πάει στις 21 Οκτωβρίου. Οι τιμές που βρίσκουμε στα λύματα είναι τρεις με τέσσερις ημέρες πιο μπροστά από την επιδημιολογική εικόνα που θα εμφανιστεί.».
Όσον αφορά τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, που αποφάσισε η κυβέρνηση ήταν κατηγορηματικός: «Εάν δεν έπαιρνε η πολιτεία τις συγκεκριμένες αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη μετά από 15 μέρες θα είχαμε δεκαπλάσιο φορτίο».
Παρά τους 10.000 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού που καταδεικνύει η μελέτη στα λύματα της πόλης, ο πρύτανης του ΑΠΘ είναι αισιόδοξος! «Η επιδημιολογική εικόνα της πόλης το επόμενο διάστημα μπορεί να αναστραφεί εάν συμπεριφερθούμε σωστά. Θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος της επόμενης εβδομάδας οι τιμές στα λύματα θα έχουν μειωθεί αισθητά».
Έρημη πόλη, μαζεύουν τα τραπεζοκαθίσματα λόγω lockdown
Υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι και τις 05:00 καθώς και αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης από σήμερα, με τη μετάβασή της στο κόκκινο επίπεδο.
Η εστίαση είναι ο κλάδος που επηρεάζεται περισσότερο και αυτό φαίνεται στις εικόνες από κεντρικά σημεία της πόλης, με τα μαγαζιά (εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες) να έχουν μαζέψει τις καρέκλες και τα τραπέζια.