«Αυτονόητη και εντελώς απαραίτητη» χαρακτηρίζει τη λειτουργία των Δικαστηρίων της χώρας η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με τη λήψη φυσικά όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Την ίδια στιγμή και σε εντελώς αντίθετη γραμμή, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας ζητά περιορισμό της λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων.
Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή η Δικαιοσύνη πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, με απαραίτητη την διεξαγωγή όλων των δικών και των διαδικαστικών πράξεων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση: «η Συντονιστική ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την άμεση επαναλειτουργία όλων των Δικαστηρίων κάθε δικαιοδοσίας (αστικών, ποινικών, διοικητικών), όπως και των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Η λειτουργία ασφαλώς θα πρέπει να γίνεται με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνεται δε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη συμβάλλει τα μέγιστα με κάθε δυνατό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικών μέσων, διευκολύνσεις στις καταθέσεις κλπ.) στην αποφόρτιση και ομαλή λειτουργία των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων και θα συνεχίσουν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην κατεύθυνση αυτή».
Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή, ζητησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίσεις ως προς τη λειτουργία των δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων, κ.λπ., μετά την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων.
Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ των άλλων, επισημαίνει: «Η υγειονομική κρίση που διέπει την χώρα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λαμβανομένων υπόψη αφενός μεν της ανάγκης συνέχισης του δικαιοδοτικού τους έργου και αφετέρου το γεγονός ότι από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Δεν νοείται αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όταν λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και σειρά επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Υπάρχει, άλλωστε, και η σχετική εμπειρία με την λειτουργία των δικαστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας (αστικά, ποινικά, διοικητικά), η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά, όπως και τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και οι Διευθύνσεις Ιθαγένειαςκαι να θεσπιστούν μεταβατικές διατάξεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν».
Ακόμη, η Ολομέλεια διεκδικεί τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, φορολογικές διευκολύνσεις, μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης, κ.λπ.
Περιορισμούς στις λειτουργία των δικαστηρίων ζητά η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας
Από την πλευρά της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας ζητώντας περιορισμούς στη λειτουργία των δικαστηρίων, λόγω των ακατάλληλων υποδομών στα δικαστικά κτήρια που ευνοούν τη μη τήρηση των μέτρων κατά του συνωστισμού, με δεδομένη την αθρόα προσέλευση του κοινού.
Στην επιστολή της η Ένωση Εισαγγελέων, συγκεκριμένα ζητά «τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος», ενώ αιτείται τη «λειτουργία των δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και τις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος».