Δύο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό δεν είχαν και πολύ αισιόδοξα μηνύματα να στείλουν μιλώντας για την κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί, αλλά και το πότε αναμένεται καταρχήν η άρση τους και κατά δεύτερον, η επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο λόγος για τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη και τον καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale Νικόλα Χρηστάκη.
Ο κ.Δερμιτζάκης εκτιμά ότι «κυρίως το μέτρο της εφαρμογής μάσκας παντού, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συνδυασμό με κάποιους άλλους μικρότερους, από τους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, δεν πρόκειται να λήξουν νωρίτερα από τον Φεβρουάριο. Ίσως με ένα διάλειμμα μια- δύο ημέρες τα Χριστούγεννα για να καταλάβει ο κόσμος τις γιορτές. Μη συζητάμε τι θα θέλαμε, να συζητάμε ποια είναι η πραγματικότητα. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, ο κόσμος πρέπει να καταλάβει».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Yale Νικόλας Χρηστάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, σχολίασε πως το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι δυο φορές χειρότερο από το πρώτο, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξει τρίτο και πιθανότατα ένα τέταρτο κύμα!
«Συνήθως όμως, έρχονται κάθε χρόνο, αλλά γίνονται όλο και πιο μικρά. Και βέβαια σε αυτή την περίσταση, είναι πολύ πιθανό πως θα έχουμε ένα εμβόλιο. Οπότε θα έχουμε σχεδόν σίγουρα ένα εμβόλιο το 2021 και θα πάρει περίπου ένα χρόνο για να κατασκευαστεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο και βέβαια να το αποδεχτεί και ο κόσμος. Οπότε κάποια στιγμή το 2022, θα έχουμε έναν εκτεταμένο εμβολιασμό κι αυτό θα έχει σοβαρό αποτέλεσμα στην πορεία της πανδημίας».
Αυτό που όμως έκανε όποιον άκουσε τον καθηγητή, να… παγώσει, είναι η πρόβλεψή του για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην κανονικότητα: «Θα σας έλεγα το 2024»!
Και εξήγησε: «Διότι ακόμη κι αν το 2022 έχουμε φτάσει στην ανοσία της αγέλης ή διαθέτουμε ένα εμβόλιο, θυμηθείτε πως ακόμη χρειαζόμαστε χρόνο για να συνέλθουμε από τις ψυχολογικές και κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι οικονομίες μας έχουν δεχτεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα. Οπότε ακόμη και όταν οι βιολογικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις του ιού θα είναι πίσω μας, κάποια προβλήματα θα παραμένουν. Οπότε θεωρώ πως, δυο χρόνια μετά, κοντά στο 2024, κρίνοντας και από ιστορικά προηγούμενα από άλλες επιδημίες, θα έχουμε τελικά ξεπεράσει όλες επιπτώσεις του ιού»