Την εφαρμογή, έπειτα από σχεδόν οκτώ χρόνια καθυστέρησης, του 2021 του τέλους ταφής από τις αρχές του 2021, ώστε να επιβαρύνονται οι δήμοι που οδηγούν στις χωματερές απορρίμματα και δεν προχωρούν σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Το τέλος ταφής θα ανέρχεται σε 15 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που οδηγείται στη χωματερή και θα φτάσει τα 35 ευρώ μέχρι το 2025.
Το τέλος ταφής είναι μία από τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την ανακύκλωση που παρουσίασε το υπουργείο και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή. Προβλέπονται επίσης η εφαρμογή της αρχής «Πληρώνω όσο Πετάω», καθώς και η επιστροφή χρημάτων στους πολίτες για την ανακύκλωση συσκευασιών μέσω χαμηλότερων δημοτικών τελών.
Με το σχέδιο νόμου προχωρά και η δημιουργία χωριστής συλλογής αποβλήτων συσκευασίας με την εφαρμογή τεσσάρων διακριτών ρευμάτων για πλαστικό γυαλί, χαρτί και μέταλλο. Τέλος, προβλέπει τη μετακύλιση των ευρωπαϊκών προστίμων για λειτουργία χωματερών ή παράνομων χωματερών στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις εξαιτίας παραλείψεων των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
Το νέο σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε από τον κ. Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλη Γραφάκο επιχειρεί να ενισχύσει τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης της Ελλάδας. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το ποσοστό ανακύκλωσης να ανέρχεται στο 20% των αστικών αποβλήτων, το 80% των οποίων οδηγείται σε χωματερές.
Στόχος είναι η ανακύκλωση να ανέβει στο 55% των αστικών αποβλήτων έως 2025 και στο 65% έως το 2035 και κάτω από 10% η υγειονομική ταφή έως το 2030.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει από τις αρχές του 2021 προώθηση επαναχρησιμοποιήσιμων συσκευασιών ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να εξυπηρετούνται με δικό τους εξοπλισμό και οι εμπορικές επιχειρήσεις να τους παρέχουν την αντίστοιχη έκπτωση. Επίσης, καθιερώνεται η ύπαρξη ελάχιστου ανακυκλωμένου περιεχομένου σε όλες τις πλαστικές σακούλες. Έτσι από τις αρχές του 2025 το 30% στις πλαστικές σακούλες πρέπει να είναι ανακυκλωμένο πλαστικό και από το 2023, δύο χρόνια νωρίτερα, το μέτρο θα εφαρμοστεί από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Τίθεται σε εφαρμογή έως τις 5 Ιανουαρίου 2022 υποχρεωτική χωριστή συλλογή αποβλήτων για πλαστικό, χαρτί μέταλλο, γυαλί σε κινηματογράφους, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια, λιμάνια, πλοία, τράπεζες, καταστήματα εστίαση και στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Επίσης οι δήμοι υποχρεούνται να οργανώσουν τη χωριστή συλλογή σε διακριτά ρεύματα. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 χωριστή συλλογή υιοθετείται και στα σχολεία για συσκευασία, βιοαπόβλητα και έντυπο χαρτί.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μετακύλιση προστίμων της Ε.Ε. από 1ης Ιουλίου 2022 σε ΟΤΑ και επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τα απόβλητα. Στόχος είναι να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος για τις νέες παραβάσεις ή τις υφιστάμενες. «Ο Κρατικός Προϋπολογισμός πρέπει να σταματήσει να πληρώνει για αυτούς που ρυπαίνουν και εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό» τόνισε η πολιτική ηγεσία.