Ι. Καβαλιώτης, παιδίατρος – λοιμωξιολόγος: «Παντελώς λανθασμένη η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση»

Tα μέτρα που λαμβάνονται είναι αχρείαστα ακραία, καθώς το γενικό ποσοστό θνητότητας των νοσούντων είναι μικρότερο του 1%.

Must Read

Σοβαρά ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους η χώρα μπαίνει από σήμερα και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες σε καθεστώς καθολικού lockdown, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία αλλά και την ψυχική υγεία των πολιτών, θέτει ο παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Ιωάννης Καβαλιώτης από τη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας εργαστεί για περισσότερο από μια 30ετία στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης, ο δρ. Καβαλιώτης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αρνητής του κορωνοϊού, ούτε υποτιμά τη σοβαρότητα της πανδημίας. Υποστηρίζει, όμως, ότι θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τους ιούς και θεωρεί πως ο τρόπος που επιλέγει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τη νόσο Covid-19 εγείρει έντονο προβληματισμό.

«Αντί να βελτιώσουμε το σύστημα υγείας, αντί να διορίσουμε γιατρούς, αντί να αυξήσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αντί με ηρεμία να επιστήσουμε την προσοχή, εμείς τι κάνουμε; Κλείνουμε, απαγορεύουμε, διατάσσουμε, αγιοποιούμε, τιμωρούμε. Παντελώς λάθος διαχείριση. Έχω άδικο, λοιπόν, να λέω ότι κάτι πιο μεγάλο “παίζει”; Και ας πούμε ότι η επιδημία θα συνεχιστεί δύο χρόνια… Τι θα γίνει; Δύο χρόνια θα είμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια μας;», διερωτάται, τονίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ακραία, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, το γενικό ποσοστό θνητότητας όσων έχουν νοσήσει είναι κάτω από 1%.

Το άνοιγμα των συνόρων

Το άνοιγμα των συνόρων της χώρας, εν όψει της θερινής περιόδου, αποτέλεσε, κατά τη γνώμη του Ιωάννη Καβαλιώτη, έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Όπως λέει, η ανεξέλεγκτη εισροή ταξιδιωτών από διάφορες χώρες του εξωτερικού είχε ως αποτέλεσμα τουρίστες θετικοί στον κορωνοϊό να τον διασπείρουν στους ντόπιους, διευρύνοντας την «αλυσίδα» μετάδοσης. «Κατανοώ ότι το κράτος προσδοκούσε έσοδα από μια τέτοια κίνηση. Δεν γνωρίζω εάν τελικά εισέπραξε αυτά που περίμενε, αλλά, ακόμη κι αν αυτό συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως με το δεύτερο καθολικό lockdown θα τα χάσει!», υποστηρίζει.

Ακόμη μία τροχοπέδη στις προσπάθειες αναχαίτισης του ιού αποτέλεσε, σύμφωνα με τον δρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο ακραίος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Αυτό που βλέπω περπατώντας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι όλα τα λεωφορεία είναι γεμάτα. Πώς μπορεί να σταματήσει ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα, όταν έχεις τόση συμπύκνωση μέσα στα μέσα μεταφοράς; Δεν τολμάς να μπεις, αν έχεις χρήματα προτιμάς να πληρώσεις ταξί ή να πας με το δικό σου, αλλιώς με τα πόδια…», λέει.

Αναφερόμενος σε όσους θεωρούν υπεύθυνες τις ουρές των πιστών έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο δρ. Καβαλιώτης είναι κατηγορηματικός: «Γιατί αυτή η επίθεση στην Εκκλησία; Μόνο εκεί υπήρχε, άραγε, συνωστισμός; Στις καφετέριες δεν ήταν ο ένας δίπλα στον άλλον και μάλιστα χωρίς μάσκες; Στα λεωφορεία δεν είναι παστωμένοι οι επιβάτες; Ο ιός μεταδίδεται και στη μία περίπτωση και στην άλλη. Η ενοχοποίηση μόνο της μιας περίπτωσης είναι μεροληπτική», σχολιάζει ο λοιμωξιολόγος.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων έχασε την αξιοπιστία της

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ρίχνει και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι διαφοροποιούσαν μέρα με τη μέρα τις συστάσεις τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την αξιοπιστία τους. «Αρχικά έλεγαν να μη φοράμε μάσκα, μετά άλλαξαν γνώμη. Έπειτα έλεγαν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό και ύστερα από λίγες ημέρες έδιναν συστάσεις σε γονείς και παππούδες να μην αγκαλιάζουν τα παιδιά, διότι κινδυνεύουν να κολλήσουν. Φάσκουν και αντιφάσκουν, και ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του!»

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η απόσταση, ο καλός αερισμός των χώρων και η σωστή χρήση της μάσκας -όπου αυτή απαιτείται- αποτελούν, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, τα καταλληλότερα μέτρα προφύλαξης από τον ιό. «Παρατηρώ ανθρώπους που αγγίζουν συνεχώς τη μάσκα, τη βάζουν στην τσέπη και με άπλυτα χέρια την ξαναφορούν. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Όταν τη βγάζουμε, θα πρέπει να την τοποθετούμε σε καθαρό σακουλάκι και, αφού πλύνουμε ξανά τα χέρια μας, μπορούμε να τη φορέσουμε και πάλι», λέει ο δρ. Καβαλιώτης.

Ένας εξίσου αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης κατάστασης που καλούνται από σήμερα να βιώσουν για δεύτερη φορά οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τον Θεσσαλονικιό γιατρό, είναι η αποφυγή του πανικού, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. «Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία του… φόβου. Δεν πρέπει να αφήνουμε τους πολιτικούς και τα μίντια να μας τρομοκρατούν! Σε όλη μου τη ζωή με λοιμώξεις ασχολούμαι και τέτοιον πανικό δεν ξαναείδα», τονίζει ο έμπειρος επστήμονας.

Από τους πρώτους μήνες εμφάνισης του SARS-CoV-2 η παρασκευή φαρμάκου ή εμβολίου ικανού να αναχαιτίσει την πορεία εξάπλωσης της νόσου έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο σε παγκόσμιο μπρα ντε φερ! Όπως εξηγεί ο δρ. Καβαλιώτης, έχουν δοκιμαστεί πλείστα όσα φάρμακα, μεταξύ αυτών η αζιθρομυκίνη και η χλωροκίνη ή ο συνδυασμός τους, τα οποία ωστόσο, προκαλούν, ανεπιθύμητες παρενέργειες.

«Υπάρχει ένα αρκετά παλιό και ευρέως φάσματος αντιβιοτικό, η δοξυκυκλίνη (vibramycin), το οποίο έχει χορηγηθεί σε νοσούντες αλλά και σε ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, με πολύ καλά αποτελέσματα. Μάλιστα, στο εξωτερικό αυξάνονται συνεχώς οι μελέτες που αναφέρονται στη χρήση του. Αδυνατώ να καταλάβω την άρνηση των δικών μας λοιμωξιολόγων να συζητήσουν, αλλά και να ερευνήσουν το θέμα. Γιατί άραγε δεν δοκιμάζουν ένα ασφαλές και πολύ φτηνό φάρμακο;», διερωτάται ο δρ. Καβαλιώτης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This