Σχεδόν δέκα μέρες μετά τον φονικό σεισμό της Σάμου ο πανικός και ο τρόμος καλά κρατούν στο νησί του Πυθαγόρα, με τους κατοίκους, υπό τον φόβο νέου ισχυρού μετασεισμού και δίχως να έχουν συνέλθει από τον θάνατο των δύο εφήβων, που θάφτηκαν στα χαλάσματα παλιού κτιρίου, να ετοιμάζονται για ένα ακόμη δύσκολο Σαββατοκύριακο.
Οι καταστροφές σε σπίτια και κτίρια ανάγκασαν τις τοπικές Αρχές να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού. Ήδη από το πρωί της Παρασκευής άρχισε η εκκένωση και η μεταφορά των κατοίκων σε ξενοδοχειακά καταλύματα.
Συγκεκριμένα, με έκτακτη ανακοίνωση, που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, έγινε γνωστή η απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που κατοικεί σε κεντρικά σημεία της πόλης της Σάμου (τμήματα των οδών Ιωάννη Λεκάτη, Εμμανουήλ Σοφούλη, Καπετάν Σταμάτη και όλες οι οδοί Μνησάρχου και Βακιρτζή). Όσον αφορά την κοινότητα Βαθέος, δόθηκε εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι που μένουν στις περιοχές της ενορίας Χριστού και Αγίας Ματρώνας και πέριξ του Κοινοτικού Καταστήματος, του Αγροτικού Ιατρείου, της Σπαθαριάς, της Παλιάς Αγοράς, του Αγίου Αντωνίου και της Παναγίας.
Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που διατρέχουν «από επαγόμενα του σεισμού κατολισθητικά φαινόμενα και από εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων ή στοιχείων τους κατά τη μετασεισμική περίοδο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου. Εξάλλου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να σημειωθεί μεγάλος μετασεισμός, που αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ!
Σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ
Το καταστροφικό χτύπημα τού Εγκέλαδου στη χώρα μας έγινε στις 13.51 το μεσημέρι της προηγούμενης Παρασκευής, με έναν σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ διάρκειας τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων. Το επίκεντρο ήταν 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός από την Αθήνα έως την Πάτρα αλλά και στην Τουρκία, όπου προκάλεσε ζημιές στη Σμύρνη και κόστισε τη ζωή σε 92 ανθρώπους!
Στη Σάμο παλιά κτίρια υπέστησαν ζημιές σε Καρλόβασι και Βαθύ, έγιναν κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, στο Βαθύ σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από μικρό τσουνάμι που προκλήθηκε, αλλά το θλιβερό γεγονός που «γονάτισε» το νησί ήταν ο θάνατος των δύο μαθητών γυμνασίου, του 17χρονου Άρη και της 15χρονης Κλαίρης. Τα παιδιά επέστρεφαν από το σχολείο όταν κάθισαν στα σκαλοπάτια ενός ετοιμόρροπου κτιρίου για να κουβεντιάσουν.
Όταν έγινε ο σεισμός, ο τοίχος από το παλιό σπίτι έπεσε πάνω στα παιδιά, τα οποία δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και βρήκαν τραγικό θάνατο. Αργότερα βρέθηκαν αγκαλιασμένοι από τους διασώστες κάτω από τα χαλάσματα, βυθίζοντας το νησί στο πένθος.