Ξανά υποχρεωτική έγινε η μείωση ενοικίου σε όσους πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα. Το δεύτερο lockdown αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επιβάλει «κούρεμα» στα μισθώματα κατά 40%, μήπως και αντέξουν οι επιχειρήσεις.
Η νέα καραντίνα ανάγκασε, όμως, και την κυβέρνηση να παραδεχθεί εμμέσως ότι το μέτρο της εθελοντικής μείωσης ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%, που είχε επιβάλει τους προηγούμενους μήνες, απέτυχε παταγωδώς, μια και λίγοι ιδιοκτήτες δέχθηκαν να λάβουν μικρότερο μίσθωμα.
Λεφτά… στο χέρι
Μέχρι σήμερα όσοι ιδιοκτήτες πληρώνονταν χαμηλότερα ενοίκια κατά 40% έπαιρναν από το κράτος μια φοροελάφρυνση για το 30% του ενοικίου που έχαναν. Αυτό το ποσό δεν το έπαιρναν στο χέρι, αλλά έμπαινε στον «κουμπαρά» της Εφορίας και συμψηφιζόταν με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρο εισοδήματος.
Επειδή πολλοί ιδιοκτήτες έφτασαν… Οκτώβριο και προκοπή δεν είδαν από το κράτος, που καθυστέρησε από την άνοιξη να τους δώσει τις επιστροφές φόρου, βρέθηκαν στα «κάγκελα». Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο αποζημίωσης των ιδιοκτητών.
Πλέον θα παίρνουν στο χέρι τα μισά λεφτά που χάνουν από τα «κουρεμένα» ενοίκια και θα πιστώνονται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Παράδειγμα για 1.000 ευρώ
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που εισπράττει κάθε μήνα ενοίκιο 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο θα πληρωθεί τα 600 ευρώ, αφού θα υπάρξει υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Το κράτος θα του βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό το 50% των 400 ευρώ που δεν εισέπραξε, δηλαδή τα 200 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς ο ίδιος ιδιοκτήτης θα έπαιρνε επιστροφή φόρου 120 ευρώ.
Ποιοι δικαιούνται
Όλες οι επιχειρήσεις που πληρώνουν ενοίκιο για το επαγγελματικό ακίνητο όπου στεγάζονται και πλήττονται μετά και το νέο lockdown, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40%.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων που μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που πληρώνουν για τα παιδιά τους, σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την εκκαθάριση των περσινών φορολογικών δηλώσεων κύρια κατοικία δηλώνουν 4.674.858 φορολογούμενοι, από τους οποίους 1.747.916 εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση ότι τη μισθώνουν ή ότι τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι ιδιόκτητη πρώτη κατοικία έχουν 2.926.942 πολίτες – νοικοκυριά, ενώ ενοίκιο για πρώτη κατοικία πληρώνουν 916.749 συμπολίτες μας.
Δηλώσεις Covid: Προσοχή στα λάθη
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όταν κάνουν τις δηλώσεις Covid. Η ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μηνών Μαρτίου – Αυγούστου 2020 διαπίστωσε λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις χιλιάδων ιδιοκτητών που δήλωσαν στην Εφορία τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν.
Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων αφορούσαν κυρίως:
• Υποβολή δήλωσης Covid χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.
• Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.
• Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).
Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να βρουν. άλλωστε, οδηγίες στον λογαριασμό τους στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν όποια λάθη ή παραλείψεις, ειδάλλως δεν θα πάρουν τα χρήματα από το κράτος. Θα πρέπει επίσης να δουν αν έχουν αναγράψει σωστά και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, για να πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται.
Εξαιρούν τους δικαιούχους από όλες τις άλλες διευκολύνσεις!
«Ναι μεν, αλλά» λένε οι ιδιοκτήτες για το νέο μέτρο της κυβέρνησης. Από τη μια θεωρούν πως εισακούστηκαν οι εκκλήσεις τους για «επέκταση της μείωσης ενοικίου -40% σε όλους τους πληττόμενους όλων των περιοχών της χώρας, που σημαίνει παραγκωνισμό των ρυθμίσεων για τις οικειοθελείς μειώσεις, αλλά και άμεση επιστροφή του 50% της μείωσης (αντί του 30% που ίσχυε ως τώρα), που δεν θα επιστρέφεται με φορολογικό συμψηφισμό, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους και θα πιστώνεται κατευθείαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς».
Χαρακτηρίζουν, όμως, αρνητική την εξαίρεση των εκμισθωτών με τα «κομμένα» ενοίκια από όλες τις λοιπές διευκολύνσεις και μεταθέσεις φορολογικών υποχρεώσεων, ρυθμίσεων κ.λπ. και από μειώσεις ενοικίων κύριας και φοιτητικής κατοικίας, που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού των προηγούμενων υποχρεωτικών μειώσεων της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, που αποτελεί, άλλωστε, και τον βασικό λόγο που δεν προχώρησε το μέτρο της εθελοντικής μείωσης ενοικίου έπειτα από γραπτή συμφωνία ιδιοκτήτη – ενοικιαστή.
Στο «περίμενε» παραμένουν όμως τα νομικά πρόσωπα που νοικιάζουν ακίνητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επιχειρήσεις που μισθώνουν τα ακίνητά τους σε εμπορικούς δρόμους, για γραφεία ή και καταστήματα. Παρότι θα πάρουν -με εντολή του κράτους- μικρότερα ενοίκια, δεν θα έχουν καμία απολύτως ελάφρυνση είτε ως επιστροφή φόρου με συμψηφισμό μελλοντικών οφειλών είτε ως αποζημίωση του 50% του ανείσπρακτου ενοικίου, όπως συμβαίνει για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες.
Αυτό από μια κυβέρνηση που διατυμπανίζει πως μέλημά της παραμένει η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.