Διευκρινίσεις για τον θεσμό των οπλιτών Βραχείας ανακατάταξης και την πιθανή συμμετοχής τους σε διαγωνισμό για την πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ αλλά και για το ζήτημα των αποζημιώσεων σε στρατιωτικούς για την νυκτερινή εργασία τους, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στην απάντησή του σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας για τις αποζημιώσεις στρατιωτικών για τη νυκτερινή εργασία τους, ο κ. Παναγιωτόπουλος έριξε επί της ουσίας το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών, αφού είπε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Οικονομικών, διότι οφείλεται στις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να αποτραπούν επιπτώσεις στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
«Σε κάθε περίπτωση, όμως» τόνισε ο υπουργός, το ΥΠΕΘΑ είχε διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο ΚΥΑ, αναφορικά με τον καθορισμό του ανώτατου ορίου ωρών νυχτερινής απασχόλησης, αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό, βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η άμεση προώθηση νεότερου σχεδίου ΚΥΑ, προκειμένου να ξεκινήσει η επίλυση του ζητήματος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάστη και Θ. Παφίλη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι ο θεσμός των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης είναι ένας θεσμός εξ ορισμού βραχείας διάρκειας, που δεν απολήγει σε μονιμοποίηση των υπηρετούντων σε αυτόν. Η βραχεία περίοδος υπηρεσίας και το γεγονός ότι δεν απαιτούνται συγκεκριμένες γραμματικές γνώσεις για την πρόσληψή τους, καθιστά τον θεσμό αυτόν πρόσφορο για την κάλυψη στοχευμένων και βραχυπρόθεσμων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόνισε μάλιστα ότι η πρόσληψη των υποψηφίων «γίνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» με μέγιστο χρόνο παραμονής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων τα έξι χρόνια.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον υπουργό το να μπορέσουν, κατά παρέκκλιση, να συμμετέχουν ήδη υπηρετούντες ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης σε διαγωνισμό για πρόσληψή τους ως ΕΠΟΠ έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω. Ο υπουργός απάντησε και για το ζήτημα της «μετάταξης» των ΟΒΑ στον θεσμό των ΕΠΟΠ λέγοντας ότι δεν ενδείκνυται η σύνδεση των δύο θεσμών, «δεδομένου ότι αφενός εξυπηρετούν διαφορετικές υπηρεσιακές ανάγκες, αφετέρου διέπονται από διαφορετικό νομικό πλαίσιο όσον αφορά στις προϋποθέσεις πρόσληψης, στα καθήκοντα, στη μισθολογική και διοικητική εξέλιξή τους».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χθες, ο αριθμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης που προτίθεται να προσλάβει το υπουργείο αυξήθηκε σε 577.