Η σημερινή ενημέρωση γίνεται χωρίς την παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά μια και συμμετέχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU).
Στην σημερινή ενημέρωση συμμετέχουν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη θα υπάρξει ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ ο κύριος Χαρδαλιάς θα επανέλθει την Παρασκευή.
Πρώτη μίλησε η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, αφού αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα, τονίζοντας πως από τα 2.198 νέα κρούσματα, τα 492 είναι στην Αττική και τα 491 στην Θεσσαλονίκη, με διάμεση ηλικία των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τα 64 έτη, ενώ επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.
Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα
«Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, ενώ χαρακτήρισε «μονόδρομο» το κλείσιμο των σχολείων, λόγω της κινητικότητας που επιφέρει η λειτουργία τους (των παιδιών, αλλά και των γονέων, των εκπαιδευτικών, των διοικητικών, κλπ.), διαμηνύοντας -επικαλούμενη μελέτες- ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες διασποράς του ιού.
Ακολούθως, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως «θα πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα την απαραίτητη σύνεση. Να μειώσουμε τις μετακινήσεις, να φοράμε μάσκα. Πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω μετάδοση. Επιστήμονες εκφράζουν την άποψη πως η χρήση μάσκας μειώνει και την ποσότητα ιικού φορτίου ακόμα κι αν νοσήσει κανείς. Σε αυτή την περίπτωση θα καταπολεμήσει τη λοίμωξη καλύτερα».
«Μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε. Μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε μια εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ. Έπεσε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων. Αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο 15ημερο», ανέφερε επιπλέον η κα. Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα», σημείωσε η λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη, αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.
Επίσης, πρόσθεσε πως «με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ ελπίζουμε πως την επόμενη Δευτέρα θα χαμογελάμε και τις επόμενες δυο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκρών σε καθημερινή βάση. Τα μέτρα αποδίδουν, υπάρχει σταδιακά μια εικόνα σταθεροποίησης. Αν τηρήσουμε τα μέτρα σωστά, σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να άρουμε και κάποιους περιορισμούς».
Πενταπλάσιο της Αττικής το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε αναφέροντας επιδημιολογικά δεδομένα από όλο τον κόσμο. «Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία της Covid-19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα».
«Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά, έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις, με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα».
«Στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παρέκκλιση από τα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης στην συμπρωτεύουσα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έχει πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αττική.
Πιο συγκεκριμένα, ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως, αν η Αθήνα είχε περιέλθει στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, τότε τα κρούσματα θα ξεπερνούσαν τις 2.000 καθημερινά!