Γώγος και Δερμιτζάκης εξηγούν για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού: Καλές οι ενδείξεις, αλλά… (video)

Στόχο έχουν να διεγείρουν το ανοσιακό μας σύστημα για να μπορούμε να καταπολεμήσυμε τον ιό

Must Read

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της παθολογικής κλινικής στο Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος και ο καθηγητής γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μίλησαν για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα των δοκιμών.

Εξήγησαν το πως αυτά θα λειτουργούν, τη διαδικασία στον οργανισμό μας, αλλά και το τι περιμένουμε ως αποτέλεσμα, με τον καθηγητή Δερμιτζάκη να θέτει κι ένα μεγάλο αλλά: «Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό, παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν όσοι εμβολιαστούν δεν θα μεταδίδουν και τον ιό». Ακόμα και με το εμβόλιο δηλαδή δεν είναι και σίγουρο ότι θα σταματήσει η μετάδοση. Καθησυχαστικός σε αυτό, είναι ο καθηγητής Γώγος: «Η τελική λύση θα είναι βέβαια η ανοσία μέσω του μαζικού εμβολιασμού».

Ο Χαράλαμπος Γώγος για τα εμβόλια και την οριζοντίωση της καμπύλης

https://youtu.be/X6Dl_fFLssY

Η ανακοίνωση της Μoderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, προκάλεσε αισιοδοξία και όπως επεσήμανε ο καθηγητής: «Αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο πολύ καλές πλατφόρμες εμβολίων, με 90%-95% αποτελεσματικά, εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, απρόσμενα ψηλά, και μέχρι τώρα είχαμε αυτό το μικρό μειονέκτημα στο μοντέλο της Pfizer, το οποίο φαίνεται να χρειάζεται βαθιά κατάψυξη. Αυτό θα το ξεπερνούσαμε με διάφορες μεθοδολογίες, που θα ακολουθήσει και η εταιρεία και φυσικά και τα συστήματα υγείας. Το εμβόλιο της Moderna φαίνεται πως το ξεπερνά αυτό το θέμα. Χρειάζεται απλώς θερμοκρασία δωματίου, οπότε η διάθεσή του είναι ευκολότερη οπότε είναι και αυτό εξαιρετική λύση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η τελική λύση θα είναι βέβαια η ανοσία μέσω του μαζικού εμβολιασμού».

Ο κ.Γώγος εξηγεί το τι κάνουν αυτά τα εμβόλια: «Αυτά τα δύο εμβόλια που έχετε ακούσει είναι της ίδιας τεχνολογίας, δηλαδή μεταφέρουμε γενετικό υλικό στον ασθενή που δημιουργεί παραγωγή αντιγόνων, πρακτικά πρωτεϊνών που όταν ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μας τον πολεμά, δημιουργεί μία ανοσιακή απάντηση και έτσι καταφέρνει να μην δημιουργηθεί λοίμωξη. Υπάρχουν κι άλλες πλατφόρμες. Υπάρχει η πλατφόρμα των αντιγόνων, δηλαδή χρησιμοποιούμε έτοιμα αντιγόνα, όχι γενετικό υλικό, και υπάρχει και η τεχνολογία του εξασθενημένου ιού, του αδρανοποιημένου ιού που δίνουμε έτοιμο αδρανοποιημένο ιό, ο οποίος προκαλεί την ίδια διαδικασία. Όλα αυτά στόχο έχουν να διεγείρουν το ανοσιακό μας σύστημα, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που μολυνθούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό και να τον καταπολεμήσουμε».

Ερωτώμενος για το πότε μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός είπε: «Καλά φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, νομίζω αρχές του 2021 θα έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς. Ο στόχος τους θα είναι να προστατεύσουν αφενός το υγειονομικό προσωπικό ούτως ώστε να μπορούν οι γιατροί, νοσηλευτές, σώματα ασφαλείας και άλλες τέτοιες δυνάμεις πληθυσμού να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, και αφετέρου τους ευάλωτους πληθυσμούς ώστε να γλυτώσουμε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Αυτοί είναι οι άμεσοι στόχοι. Ο επόμενος στόχος είναι να εμβολιάσουμε έναν μεγάλο αριθμό πληθυσμού ούτως ώστε να ξεπεράσουμε αυτό που λέγεται ανοσία αγέλης, που χρειάζεται δηλαδή για να ανοσοποιηθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, ποσοστό του πληθυσμού πάνω από 60%-70% για να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε τη λοίμωξη ή να τη φέρουμε σε επίπεδα επιδημίας, τύπου γρίπης. Αυτό θα πάρει χρόνο, σίγουρα θα χρειαστεί το τέλος του χρόνου και σίγουρα θα χρειαστεί επιπλέον ένα τρίμηνο εξάμηνο για να παγιωθούν τα αποτελέσματα και να έχουμε το τελικό ποθούμενο που είναι ο έλεγχος της λοίμωξης».

Για τα αποτελέσματα του lockdown και την επιδημιολογική καμπύλη, άφησε μια μικρή… αχτίδα αισιοδοξίας: «Τη βδομάδα που μας έρχεται, έως τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα σχετικά με τη διασπορά, τουλάχιστον να πετύχουμε οριζοντίωση της καμπύλης, ούτως ώστε την άλλη εβδομάδα να αρχίσει να πέφτει προς τα κάτω και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει τάση ελάττωσης της ανοδικής καμπύλης της νόσου αυτής. Μέχρι τότε θα έχουμε συνεχώς τις συνέπειες της μεγάλης διασποράς».

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Αναφερόμενος αρχικά στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, ο καθηγητής Δερμιτζάκης σημείωσε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και κατόπιν μίλησε για τα αποτελέσματα των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

«Τα στοιχεία που έρχονται από τις δοκιμές και αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι εντυπωσιακά. Κανένας δεν περίμενε αποτελεσματικότητες στο 90 – 95%. Υπάρχει περίπτωση ωστόσο, όταν θα χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα και 80 και 70% να ‘ναι είναι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμέναμε», τόνισε.

Για να προσθέσει το ερωτηματικό για τη μετάδοση του ιού: «Η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα οδηγήσει σε πιο γρήγορη προστασία του πληθυσμού, ενώ οι πολίτες που θα εμβολιαστούν θα προστατευθούν σημαντικά από τον ιό, παραμένει ωστόσο άγνωστο το αν όσοι εμβολιαστούν δε θα μεταδίδουν και τον ιό. Αν ένα 70% του πληθυσμού εμβολιαστεί και η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, θα μπορέσουμε σύντομα να γυρίσουμε σε μια καθημερινότητα πιο υποφερτή, ωστόσο θα πρέπει να προσέχουμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This