Η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι μεγάλη. Για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο έχοντας μείνει μόνο δύο κενές κλίνες ΜΕΘ, μίλησε χθες στον ΑΝΤ1, η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα σημειώνοντας ότι «θα διαμορφωθούν χώροι που να μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».
Η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας για τη δική της κατάσταση είπε ότι, «έχω λυγίσει πολλές φορές». Αναφέροντας πως μετά από 20 και πλέον χρόνια στη ΜΕΘ, «έχω πιάσει τον εαυτό μου να δακρύζω φεύγοντας από το σπίτι και να λέω ‘τι θα δω σήμερα’». Παράλληλα δήλωσε πως όλο το προσωπικό του νοσοκομείου είναι εξουθενωμένο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
«Οι άνθρωποι που δουλεύουν στις ΜΕΘ είναι κουρασμένοι, είναι απογοητευμένοι» τόνισε η κα. Γκέκα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφερθούν ασθενείς ακόμη και στην Αθήνα!
«Όλο το νοσοκομείο είναι σε φοβερή οργάνωση, υπάρχουν προβλέψεις για ΜΕΘ, για βαριά περιστατικά, θα μεταφέρουμε ασθενείς ακόμα και στην Αθήνα, αν χρειαστεί».
Με 230 ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω του COVID-19 ξεκίνησε χθες την εφημερία του το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προκαλώντας απελπισία στους εργαζομένους του, καθώς με την εισαγωγή νέων ασθενών δεν υπάρχει πλέον κενό κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρειαστούν διασωλήνωση.
«Οι ηλικίες πλέον στις ΜΕΘ είναι πολύ μικρές. Νοσηλεύουμε ανθρώπους από 35 έως 70 ετών», διαπίστωσε η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ, περιγράφοντας ως «γιορτή» την αποσωλήνωση κάποιου ασθενούς.
Λόγω έλλειψης από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, υπαλλήλους τεχνικής υπηρεσίας κ.ά. στις ΜΕΘ, προστέθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό του ΑΧΕΠΑ τρεις αναισθησιολόγοι – εντατικολόγοι, ενώ πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφεραν οι 10 έμπειρες νοσηλεύτριες που ήρθαν από την Κρήτη, εθελοντικά, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Δυστυχώς όμως αυτή η κατάσταση δεν επικρατεί μόνο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας μιλώντας στο MEGA περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας, σχετικά με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.
Ο κ. Τσάπας σημείωσε πως τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές πλέον δεν επαρκούν και γι’ αυτόν τον λόγο οι διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες, τονίζοντας πως είναι ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν έγιναν οι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Απαιτούνται γιατροί και νοσηλευτές επαρκείς σε αριθμό, ποιότητα και εκπαίδευση.
Για το ίδιο πρόβλημα μίλησε και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος τονίζοντας πως τα όρια του συστήματος είναι πολύ περιορισμένα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατηθεί όρθιο.
«Το ζήτημα των ΜΕΘ είναι ζήτημα πολιτισμού μιας χώρας, να κατανοήσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχει αυτές τις μονάδες», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως ο αριθμός των εισαγωγών δεν είναι τόσο μεγάλος όσο τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο η δεξαμενή σε όλα τα νοσοκομεία είναι επικίνδυνη, καθώς οι ασθενείς βρίσκονται σε βαριά κατάσταση στα τμήματα και οι ΜΕΘ δεν έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν όλες αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αλλά όχι εκθετικά αυξανόμενη και οι ΜΕΘ δεν επαρκούν.