Τη στιγμή που η χώρα οδεύει προς την 3η εβδομάδα του 2ου πανεθνικού lockdown, η πορεία της πανδημίας συνεχίζει να καταγράφει μεγάλη διασπορά παρά το γεγονός ότι καταστηματα, υπηρεσίες, εστίαση και πολιτισμός παραμένουν κλειστά.
Η ασυνεννοησία και η σπασμωδικότητα των κινήσεων της κυβέρνησης η οποία εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλά ούτε και συνεννόηση μεταξύ των στελεχών της. Από τη μία αφήνουν τον λαό να ελπίζει ότι το lockdown θα αρθεί για να πάρει μια ανάσα η αγορά στις γιορτές των Χριστουγέννων, από την άλλη τα «γυρίζουν», υποστηρίζοντας ότι δεν μίλησαν ποτέ για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η χώρα χθες κατέγραψε 3.227 νέα κρούσματα και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ο οποίος ήταν βασικός στόχος για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση»
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού προειδοποίησε μιλώντας στην εκπομπή «καλημέρα Ελλάδα» ότι δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση κρουσμάτων και ότι αυτή την στιγμή ο στόχος είναι να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα: «Εύχομαι να βγω ψεύτρα, αλλά φοβάμαι ότι ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να κρατήσουμε τα 3.200 κρούσματα. Αυτός είναι ο στόχος να σταθεροποιηθούμε τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση, φοβάμαι» τόνισε.
Καμία συζήτηση για την εστίαση
Επιπλέον, η κ. Λινού διευκρίνισε ότι η άρση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα είναι αδύνατη: «Να μην υπάρξει καμία συζήτηση να ανοίξουν τα εστιατόρια πριν από τα Χριστούγεννα. Αν ανοίξουμε παραμονές και έχουμε δημόσια ρεβεγιόν και γιορτές θα είναι δύσκολα, το λιανεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί. Το 80% των κρουσμάτων είναι σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ σύμφωνα με μελέτες» σημείωσε.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταρρέουν
Τέλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε στην ψυχολογική κατάρρευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει υπεράνθρωπη μάχη για το ΕΣΥ χωρίς καμία στήριξη: «δεν γίνεται αυτή τη στιγμή καμία προσπάθεια να στηρίξουμε τους λειτουργούς υγείας ψυχολογικά. Θα έχουμε κατάρρευση από επαγγελματική εξουθένωση και όπως δεν βρίσκουμε τώρα κλίνες, δεν θα βρίσκουμε γιατρούς», προειδοποιήσε.