Ντροπή για την ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με την οποία αποφυλακίζονται μετά από κράτηση μόλις 6,5 ετών οι βασικοί κατηγορούμενοι για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”, του μεγαλύτερου φορτίου “λευκού θανάτου” που έφτασε ποτέ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Το δικαστήριο έδωσε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη στους καταδικασθέντες πρωτόδικα σε ισόβια Ευθύμιο Γιαννουσάκη, Γεώργιο Μπουρδούβαλη που ήταν ουσιαστικά ο ναυλωτής του “Noor 1” στο τελευταίο του ταξίδι από τον κόλπο του Ομάν στην Ελευσίνα και τρεις Τούρκους που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω σε αποθήκη στο Κορωπί όπου είχαν μεταφερθεί τα ναρκωτικά.
Με σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως της Έδρας Βασιλική Βλάχου, το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 4-1 έδωσε το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη και στους εννέα καταδικασθέντες.
Οι Εφέτες Αικατερίνη Κοκόλη, Ελένη Κεχαγιά, Νικόλαος Κουτρούμπα και Δημήτριος Καβαλλάρη χορήγησαν το ελαφρυντικό με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες πρωτόδικα σε ισόβια να καταδικαστούν σε 18 έτη κάθειρξη για να αποφυλακιστούν με μόλις σε 6,5 χρόνια πραγματική φυλακή, καθώς λόγω του ευνοϊκού συνυπολογισμού των ημερομισθίων εργασίας στα σωφρονιστικά καταστήματα, αποφυλακίζονται με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης.
Προφανώς δεν είναι διόλου τυχαίο πως η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη (Σ.Σ. η οποία έχει ήδη προαχθεί σε Αρεοπαγίτη), μειοψήφησε, εκφράζοντας την άποψη πως δεν πρέπει να δοθούν ελαφρυντικά στους βασικούς κατηγορούμενους για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης.
Πρώτος αναμένεται να αποφυλακιστεί ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης μέσα στο Δεκέμβριο, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη πέρασε ένας τόνος ηρωίνης.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κράτησης του σε σωφρονιστικά καταστήματα είχε καταληφθεί να έχει δύο κινητά αν και απαγορεύεται. Όμως τα πειθαρχικά αυτά αδικήματα “δεν είδαν” ούτε η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Βλάχου, ούτε οι τέσσερις Εφέτες, αν και ο Γιαννουσάκης είχε απασχολήσει δύο δικαστικά συμβούλια αλλά και τον Άρειο Πάγο για την …καλή διαγωγή του μέσα στη φυλακή.
Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε κρίνει πως δεν πρέπει να γίνει άρση του απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο που είχε βρεθεί παράνομα στην κατοχή του κρατούμενου, όπως ζητούσε η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα, στο πλαίσιο της έρευνας της για την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλων εμπλεκομένων.
Τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Βουρλιώτη και με τη διαδικασία της αναίρεσης το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφάσισε, με άλλη σύνθεση δικαστών, την άρση του απορρήτου του κινητού τηλεφώνου που παράνομα κατείχε κατά την κράτηση του ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης.
Και όμως τόσο η Εισαγγελέας της Έδρας Β. Βλάχου όσο και οι τέσσερις Εφέτες δεν …θυμήθηκαν τα δύο κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή του Γιαννουσάκη το 2017 και το 2019 κατά τη διάρκεια της κράτησης του στην φυλακή, χορηγώντας του το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη.
Με το ίδιο …σκεπτικό ο κάθε κρατούμενος μπορεί να κυκλοφορεί στην φυλακή με κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια να επιβραβεύεται από τους δικαστές με το …χρυσοφόρο ελαφρυντικό της καλής διαγωγής που “σπάει” ισόβια και μειώνει κατά πολύ τις ποινές…
Χθες η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Βασιλική Τσιρώνη ζήτησε από τη Διεύθυνση του Εφετείου να της διαβιβαστεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να την στείλει στον Άρειο Πάγο.
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας καλείται πλέον να αποκαταστήσει το κύρος της Δικαιοσύνης…