Το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε εκτός διαχείρισης των παραλιών της περιοχής Σαρωνικού την «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ), διατηρώντας τη διαχείριση των παραλιών στην αυτοδιοίκηση και στην κυριότητα του Δημοσίου το παραλιακό μέτωπο της Αττικής.
Πιο συγκεκριμένα, Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τη μεταβίβαση στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) εκτάσεων (παραθαλάσσιων και μη), από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαια της Αττικής. Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού.
Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβαστεί με υπουργική απόφαση το 2014 στο «Παράκτιο Μέτωπο» Α.Ε, ενώ η απορρόφηση της εν λόγω εταιρείας από την ΕΤΑΔ, μεταβίβασε ταυτόχρονα και τις εκτάσεις.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, «η ΕΤΑΔ Α.Ε. δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ, τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν».
Και συνέχισε: «Είναι πολύ σημαντική απόφαση διότι με αυτήν όπως και με την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, την 846/2020, που ακύρωσε τη μεταβίβαση της παραλίας της Τριόπετρας στο Ρέθυμνο, που είχε γίνει αρχικά προς το ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια στην ΕΤΑΔ, τίθενται τα συνταγματικά όρια στην ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς η ΕΤΑΔ ενεργεί πλέον ως ο κύριος μοχλός αυτής της δράσης».
Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, ο κ. Κατερινόπουλος είπε: «Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες. Ακόμη, οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.»
Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου χαιρέτησε την απόφαση, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον καρπό μιας στρατηγικής επιλογής του: της δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε ο ίδιος το 2014.
Επισημαίνει ότι δικαιώθηκε το διαχρονικό αίτημά του για την διαχείριση των παραλιών από την αυτοδιοίκηση, παρά τις επανειλημμένες δικαστικές διώξεις ποινικά και αστικά – και ειδικά για την παραλία της Αναβύσσου, που ο δήμος είχε τη διαχείρισή της μέχρι το 2014. Έκτοτε, η δημοτική αρχή με τον ίδιο επικεφαλής, αποφάσισε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των παραλιών.
Μετά από την εξέλιξη στο ΣτΕ, δήλωσε ο κ. Φιλίππου: «Θα διεκδικήσουμε από τη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία περιέρχονται οι παραλίες μετά την απόφαση του ΣτΕ, να μας αποδοθούν. Να αποδοθούν στους δημότες. Να αποδοθούν στον δήμο Σαρωνικού. Σε αυτή τη διεκδίκηση πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, πέρα από μικρόψυχες πολιτικές σκοπιμότητες».