Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θέτουν στη διάθεση της Κυβέρνησης τις επιχειρήσεις τους, θέλοντας να συμβάλλουν στον «πόλεμο κατά του κορωνοϊού» και αντιδρούν μάλιστα σε δηλώσεις του κ. Σαραφιανού, για τον οποίο λένε ότι δεν τους εκπροσωπεί όλους!
Λίγες ώρες μετά την επίταξη δυο ιδιωτικών κλινικών (Λ. Σαραφιανού και Γενική Euromedica), με δεδομένη την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε απόφαση επίταξης και άλλων κλινικών, οι ιδιοκτήτες προλαβαίνουν τις εξελίξεις και αναφέρουν ότι «οι κλινικές μας είναι στη διάθεση του υπουργείου Υγείας και θα τηρήσουμε στο ακέραιο, όλες τις συμφωνίες που έχουμε κάνει, ενώ παράλληλα είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ό,τι μας ζητηθεί επιπλέον».
Ξεκαθαρίζουν ότι δεν τους εκπροσωπεί ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, ο Γρηγόρης Σαραφιανός, που εμφανίζεται ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, ο οποίος είδε χτες την κλινική του να αδειάζει από ασθενείς και αναμένει πλέον ασθενείς με Covid-19, ενώ κάτι ανάλογο έγινε και στη Γενική Κλινική Euromedica Θεσσαλονίκης.
Σε νέες δηλώσεις του πάντως, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, ανέφερε ότι μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά «non Covid» και τα νοσοκομεία να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid, ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα των ασθενών και μετάδοση του κορωνοϊού.
«Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Σαραφιανός.
Σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αυτή η διαδικασία απάντησε: «Δεν το περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».
Ανέφερε ακόμη ότι ενώ είχαν πρόθεση δύο κέντρα αποκατάστασης να διαθέσουν, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200, δεν προχώρησε η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για άγνωστους, όπως ανέφερε, λόγους.
Ο κ. Σαραφιανός έδωσε και μερικά στοιχεία για τις κλινικές. Συγκεκριμένα, η κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» διαθέτει 100 κλίνες και 4 ΜΕΘ, 50 νοσηλευτές και 20 γιατρούς, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό.
Η Γενική Κλινική EUROMEDICA διαθέτει 200 κλίνες και 15 ΜΕΘ, ενώ από χτες μεταφέρθηκαν όλοι οι νοσηλευόμενοι σε άλλες κλινικές της Θεσσαλονίκης.