Ήταν Φεβρουάριος του 2010 όταν κατά την αιματηρή συμπλοκή Αλβανών κακοποιών με αστυνομικούς στο Βύρωνα σκοτώθηκε κατά λάθος ένας αθώος 25χρονος ο υδραυλικός Νίκολα Τόντι.
Η αστυνομική επιχείρηση έληξε με τον τραγικό θάνατο του 25χρονου και τη σύλληψη ενός εκ των δύο δραστών που ήταν δραπέτης των φυλακών Λάρισας. Κατά την συμπλοκή οι δύο δραπέτες αντάλλαξαν πυρά και πέταξαν χειροβομβίδες κατά της ομάδας των 22 αστυνομικών που τους καταδίωκε.
Ο Νίκολα Τόντι εκείνη ημέρα ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από την αποθήκη υδραυλικών για να φορτώσει υλικά. Το αυτοκίνητο των δύο κακοποιών σταμάτησε εκεί, καθώς η ομάδα των 22 αστυνομικών τους είχαν εγκλωβίσει στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Ο καταζητούμενος και ο συνεργός του βγήκαν από το αυτοκίνητο και επιχείρησαν να διαφύγουν πεζοί προς διαφορετικές κατευθύνσεις ο καθένας, πυροβολώντας κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Μάλιστα, οι κακοποιεί έριξαν και 3 χειροβομβίδες.
Τέσσερις σφαίρες από αστυνομικούς
Ο Νίκολα Τόντι που είχε καλυφθεί πίσω από το φορτηγό, επιχείρησε να εισέλθει στην απέναντι πυλωτή, όμως, δέχθηκε 9 σφαίρες εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών.
Για την δολοφονία αυτή δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Οι αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι αφενός καθώς προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης, αν και οι συνθήκες χαρακτηρίζονταν ως άκρως ακατάλληλες και ότι κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών δεν φρόντισαν να ελέγξουν εάν υπήρχε κάποιος πολίτης και αφετέρου ότι δεν αντιλήφθησαν τον 25χρόνο και ότι ένας εκ των αστυνομικών πυροβολούσε αδιακρίτως προς τον δραπέτη.
Αποζημίωση για ψυχική οδύνη
Η άνεργη σύζυγος του Νίκολα Τόντι και το ανήλικο, δυο ετών τότε, παιδί, του, ζήτησαν αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο λόγω στέρησης της μελλοντικής τους διατροφής, για διάστημα 50 ετών η σύζυγο και 19 ετών ο ανήλικος. Δηλαδή η σύζυγο ζήτησε 258.000 ευρώ και το παιδί 82.080 ευρώ. Παράλληλα, ζήτησαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης η σύζυγο 500.000 ευρώ, το ανήλικο παιδί 400.000 ευρώ, ο κάθε ένας από του δύο γονείς 400.000 ευρώ και από 100.000 ευρώ ο πεθερός και η πεθερά, οι οποίοι διαμένουν στην Ιταλία.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε, εντόκως προς 6%, από την επίδοση ης αγωγής, στην σύζυγο το ποσό των 100.000 ευρώ, στο ανήλικο τέκνο για «τον ψυχικό πόνο τον οποίο θα δοκιμάσει στο μέλλον από την έλλειψη της παρουσίας του πατέρα του κατά τα διάφορα στάδια της ζωής του, όταν ωριμάσει ψυχοσωματικά και σχηματίσει συναισθηματικό κόσμο, αλλά και από το επιβαρυμένο συναισθηματικά οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει», το ποσό των 80.000 ευρώ, στον πατέρα και τη μητέρα του το ποσό των 80.000 ευρώ στον καθένα, στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ και στον πεθερό και πεθερά του από 10.000 ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση
Σύμφωνα με το dikastiko το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της πρωτόδικης απόφασης, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχής της αναλογικότητας καθώς τα ποσά των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν (410.000€) είναι υπερβολικά, πολύ περισσότερο όταν η ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησε την χήρα σύζυγο ως τραπεζοκόμο στην Λέσχη της, για περίπου δυο χρόνια. Ακόμη, υποστήριξε το Δημόσιο ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν αντέχει την επιδίκαση παρόμοιων ποσών ως αποζημιώσεις και υπάρχει συνυπαιτιότητα κατά 95% του Νίκολα Τόντι.