Οι αισιόδοξες ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων (τα οποία αναπτύσσονται ταχύτατα προκαλώντας και ερωτηματικά) δεν φαίνεται ότι πείθουν τους πολίτες πως τα δύσκολα είναι πίσω μας. Η εξέλιξη της πανδημίας με την κατάσταση που έχει δημιουργήσει, τόσο υγειονομικά, όσο και οικονομικά, προκαλεί απαισιοδοξία και απογοήτευση.
Αυτό εκφράστηκε ιδιαιτέρως σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας και σε ότι αφορά τον κορωνοϊό και σε ότι αφορά την οικονομία!
Για την πρωτοφανή ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, από διάφορες εταιρείες, έχουν εκφραστεί ανησυχίες και απορίες, που προφανώς έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία και την ασφάλειά τους. Σε όλα αυτά δίνει την εξήγησή του παρακάτω ο Ηλίας Μόσιαλος.
Οι εύλογες ανησυχίες που υπάρχουν για τα εμβόλια, ωστόσο, φαίνονται και στις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, με τους πολίτες να είναι μοιρασμένοι στο αν θα κάνουν, ή όχι το εμβόλιο και την πλάστιγγα να γέρνει ελαφρώς προς το «ναι».
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης
Για το 54% των ερωτηθέντων, ο κορωνοϊός και η ιατρική περίθαλψη είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας. Ακολουθεί η οικονομία με 21%, η ανεργία με ποσοστό 7% και το πολιτικό σύστημα με 5%. Για την παιδεία, ούτε λόγος, απασχολεί μόλις το 1% των ερωτηθέντων…
Για τη φάση της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε και την εξέλιξή της, η απαισιοδοξία είναι εμφανής, με το 67% των συμμετεχόντων να πιστεύει ότι τα χειρότερα έρχονται! Μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το Σεπτέμβριο, αλλά και πάλι, αρκετά υψηλό. Μόλις ένα 24% εκτιμά πως τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.
Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα, οι απόψεις φαίνεται πως διίστανται (δεν άλλαξε κάτι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο). Στο ερώτημα «εσείς προσωπικά θα θέλετε να το κάνετε, ή όχι;» το 51% των ερωτηθέντων απαντά «ναι, θα ήθελα», ενώ το 41% απαντά αρνητικά. Υπάρχει κι ένα 8% που δηλώνει «δεν ξέρω / δεν απαντώ».
Η πρόβλεψη των συμμετεχόντων για την εξέλιξη της οικονομίας είναι κακή και απογοητευτική. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων με την καμπύλη να είναι ξεκάθαρα αρνητική και να φτάνει και μέχρι μετά το 2021!
Τη σημερινή οικονομική κατάσταση, το 55% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, 33% μένει ουδέτερο. Θετικό ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας είναι μόλις το 11%.
Τα ευρήματα μιας άλλης δημοσκόπησης, της εταιρείας PULSE (πανελλαδική σε δείγμα 1.312 ενηλίκων) για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, έδειξαν ότι η μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, έχει οδηγήσει τους συμμετέχοντες στην έρευνα να τάσσονται, στην πλειοψηφία τους, υπέρ της παράτασης του lockdown και να δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του COVID-19.
Γιατί τόσα εμβόλια, τόσο σύντομα; Τι απαντά ο Ηλίας Μόσιαλος;
Ο καθηγητής της πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος συνεχίζει τις επεξηγηματικές αναρτήσεις του για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά καταπιάνεται με το θέμα της ταχύτητας.
Πως δηλαδή τόσο γρήγορα ανακαλύφθηκαν και αναπτύχθηκαν, όχι ένα, αλλά περισσότερα εμβόλια;
Τι γίνεται με το θέμα της ασφάλειας;
Η απάντηση στην ανάρτηση του κ.Μόσιαλου:
Πολλοί θα πουν πως έγινε και ανακαλύψαμε τα εμβόλια τόσο σύντομα; Μήπως κάτι περίεργο παίζει; Μήπως έγιναν εκπτώσεις στις διαδικασίες ανακάλυψης και παραγωγής; H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις.
Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω
• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,
• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,
• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,
• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).
Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές.
Η μεγάλη πλειοψηφία των παρενεργειών συμβαίνουν στην πρώτη εβδομάδα μετά τη λήψη του εμβολίου. Μπορεί να έχουμε παρενέργειες αργότερα; Ναι, μπορεί, αλλά η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.
Κανένα εμβόλιο δεν θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχουν στοιχεία 2 τουλάχιστον μηνών για την ασφάλεια του. Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, ας δούμε την παρακεταμόλη. Αν διαβάσετε τις σπάνιες ή ανεπιθύμητες ενέργειες που γράφει το χαρτάκι στη συσκευασία, θα δείτε πως είναι σπάνιες μεν, αλλά μπορεί να υπάρξουν. Αλλά παρ’ όλα αυτά παίρνουμε παρακεταμόλη, σωστά; Γιατί; Γιατί την έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι οι παρενέργειες είναι μικρές και σπάνιες.